Consiliul Superior al Magistraturii au votat, cu șase voturi pro, pentru numirea Vioricăi Puică în funcția de judecătoare la Curtea Constituțională.
Puică a fost numită pentru un mandat de șase ani. Până acum, aceasta a deținut funcția de președinte interimar al Curții Supreme de Justiție. În mai 2023, Puică a fost transferată temporar la CSJ, împreună cu alți judecători din instanțele inferioare, pentru a debloca activitatea instanței supreme după demisia a 20 din cei 25 de magistrați.
La funcția de judecător la Curtea Constituțională și-a înaintat candidatura și procurorul-șef al Secției combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale, Sergiu Russu. Candidatura acestuia nu a întrunit însă nici un vot.
Funcția de judecător la Curtea Constituțională, rezervată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a devenit vacantă în ianuarie 2021, atunci când judecătorul Eduard Ababei, a decedat. Prima tentativă a avut loc în iunie 2021, dar concursul a eșuat, niciunul dintre candidați nereușind să întrunească numărul necesar de voturi.
CSM a mai anunțat un concurs, însă în aprilie 2022 CC a constatat că mandatul membrilor CSM a expirat și le-a interzis să numească un nou judecător al CC.
Peste un an, a fost numită noua componență a CSM, care a examinat dosarele candidaților depuse în august 2021. Nici de această dată niciunul din candidați nu a acumulat majoritatea voturilor pentru a obține această funcție.
Conform legii, Curtea Constituțională este compusă din șase judecători, care sunt numiți pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi – de Guvern și alți doi – de CSM. Toți cei cinci actuali judecători ai CC au fost numiți în funcții în vara anului 2019.