Zi neagră pentru românii basarabeni. În data de 16 mai 1812, a avut loc raptul Basarabiei și anexarea ei la imperiul rus

Astăzi se împlinesc 211 ani din ziua în care Moldova a fost ruptă în două, iar partea de est, numită ulterior Basarabia, a fost anexată de imperiul rus. Este ziua în care, la București, a fost semnat Tratatul de pace ruso-turc, care punea bazele unei lungi dominații rusești pe acest teritoriu românesc.

Evenimentul a avut loc ca urmare a războiului purtat pe teritoriul principatelor Moldova şi Muntenia (1806-1812). Războiul ruso-turc din 1806-1812 a izbucnit pe 18/28 octombrie, ţarul Alexandru I ordonând trupelor sale să traverseze Nistrul şi să ocupe Ţările Române.

Potrivit istoricilor, actul de anexare a Basarabiei de către Imperiul Ţarist a fost unul fraudulos, deoarece încălca practica internaţională, cu toate normele de drept existente la moment.

Din acel moment, românii basarabeni au fost supuși unui proces amplu de deznaționalizare, dar și de o stagnare în dezvoltare, fiind tratați de ocupanții ruși ca oameni de mâna a doua.

Dacă, la început, ţarul Alexandru I a încercat să câştge simpatia noilor supuşi prin asigurarea unor condiţii de dezvoltare autonome a provinciei, în scurtă vreme s-a trecut la reorganizarea Basarabiei ca gubernie, populaţia fiind supusă unor politici agresive de rusificare.

Ocupația rusească a durat peste 100 de ani, până 1918, când Basarabia s-a unit cu România, ca urmare a revoluției din Rusia și căderii imperiului țarist. Totuși, revenirea acasă nu a durat prea mult. După 22 de ani, Basarabia avea să fie ocupată din nou de ruși și alipită la Uniunea Sovietică, de această dată.  

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin