Această zi de duminică, creștinii ortodocși o închină femeilor mironosițe, care reprezintă simbolul suprem a femeii creștine. Mironosițele sunt femeile care l-au însoțit pe Iisus Hristos, în perioada în care propovăduia Evanghelia și tot ele I-au îngrijit trupul, după ce a fost coborât de pe cruce, și au fost primele care s-au întâlnit cu Mântuitorul după Învierea Sa.
În Noul Testament întâlnim numele mai multor femei mironosițe precum Fecioara Maria, care este Maica Domnului, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov si a lui Iosif sau Iosie, Maria lui Cleopa, Ioana, soția lui Huza, Salomeea, Suzana și cele două surori ale lui Lazăr, Marta și Maria. Mai este asociată cu acestea și Veronica, cea care I-a dăruit Mântuitorului, pe drumul spre răstignire, un ștergar pentru a-Și șterge fața. Se spune că, în urma acestui gest, fața însângerată a Lui Iisus a rămas imprimată pe pânză și astfel I s-a întipărit chipul, pe care îl vedem astăzi pe icoane.
Denumirea de „mironosițe” vine de la faptul că aceste femei erau purtătoare de mir, un lucru de preț la acea vreme, care însemna parfum și simbol al purității. Cu mir a uns picioarele Mântuitorului femeia păcătoasă, în Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor, iar acest gest i-a adus mântuirea.
Dar mironosițe nu sunt doar cele care au avut tangențe nemijlocite cu Hristos în timpul vieții sau după moartea și învierea Sa, ci toate femeile smerite, cu inima curată și dragoste de Dumnezeu, care vin la biserică cu dragoste și respectă rânduiala creștină.