DESPRE NOI

        ZIUA.md este un portal informativ creat de un grup de jurnaliști profesioniști din Republica Moldova și România cu scopul de a oferi publicului informații complete și obiective despre cele mai importante evenimente din Republica Moldova, România și străinătate. Portalul a fost fondat și este gestionat de ASOCIAȚIA „CIVIC MEDIA” din Republica Moldova.

         Este o publicație online independentă și neafiliată niciunui grup de interese, iar principala sa menire este de a face corp distinct într-o lume extrem de viciată informațional, îndeplinind exemplar cele trei sarcini de bază ale mass-media – informare, educare și divertisment.

         Conținutul site-ului este editat în format scris, video și audio și este axat pe știri, reportaje, investigații jurnalistice, editoriale, emisiuni, interviuri, documentare, transmisiuni în direct etc.

         Printre prioritățile de bază ale redacției sunt asigurarea operativității, calității și veridicității informațiilor prezentate, precum și oferirea unui spațiu informațional curat și complex, care să cuprindă toate domeniile de interes public.

         ZIUA.md emite în limba română și se adresează, în particular, cetățenilor din Republica Moldova și România, având în vedere apartenența lor la un spațiu identitar, lingvistic și cultural comun. În plus, portalul răspunde unei necesități stringente de a interconecta cele două maluri ale Prutului, inclusiv din punct de vedere informațional.

CONTEXT ȘI MOTIVAȚIE

         Mass-media din Republica Moldova, nici după 30 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice, nu a reușit să devină sută la sută independentă și să-și poată permite luxul de a se exprima liber. Cu unele excepții, instituțiile de presă sunt conectate la mediul politic: fie la cel de opoziție, fie la cel care se află la guvernare. Republica Moldova nu duce lipsă de jurnaliști integri și profesioniști, doar că majoritatea dintre ei sunt nevoiți să facă multe concesii pentru a putea activa. 

         Astăzi, Republica Moldova are nevoie de un suflu nou, de o abordare proaspătă, de presă neînregimentată politic sau geopolitic, care să ofere publicului conținut echidistant, obiectiv și de calitate.

         În ultima perioadă, se atestă o scădere drastică a calității presei, dar și un aflux mare de informații false sau trunchiate, or, lipsa unor instituții mass-media profesioniste și credibile are un impact negativ asupra societății și dezvoltării în ansamblu. Mai mult, în contextul războiului din Ucraina și a unor crize globale majore, mass-media a fost inundată de propagandă, informații dubioase, nesigure și știri false, care ajung în spațiul public inclusiv prin intermediul canalelor de Telegram, uneori anonime, care nu pot fi supuse niciunei forme de verificare.

         Oamenii nu au întotdeauna capacitatea de discerne minciuna de adevăr, propaganda de știrile corecte, de aceea, este nevoie de jurnaliști și analiști profesioniști, care pot explica și analiza procesele, liber și fără constrângeri, pentru a le oferi oamenilor posibilitatea să vadă lucrurile dintr-un alt unghi, dintr-o altă perspectivă.

         Singura modalitate de contracarare a propagandei este de a le oferi oamenilor informații de alternativă credibile și de a pune la dispoziția audienței un conținut de înaltă calitate, corect și echidistant.

ZIUA.md își propune să fie această alternativă și să devină o platformă de idei și informații nealterate.

Distribuie acest articol

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin