38 de ani de la catastrofa de la Cernobîl. Autoritățile din R. Moldova au comemorat victimele celui mai grav accident nuclear din istorie

Președinția, Guvernul și Parlamentul comemorează victimele catastrofei de la Cernobîl. Liderii celor trei instituții și-au exprimat recunoștința față de moldovenii care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la centrala nucleară de la Cernobîl de acum 38 de ani, transmite IPN.

Șeful statului, Maia Sandu, și-a exprimat recunoștința față de moldovenii care au participat la lichidarea pericolului radioactiv, menționând că războiul din Ucraina a readus în prim plan riscul unui accident nuclear în regiune.

„Comunitatea internațională nu poate admite acest lucru. De aceea, avem nevoie de norme mai stricte privind securitatea nucleară și de o cooperare mai bună în această direcție. Dacă țările lumii vor acționa solidar, în numele binelui comun, pentru protejarea oamenilor și a mediului înconjurător, putem avea un viitor pașnic și sigur”, a conchis Sandu.

Premierul Dorin Recean a remarcat că expunerea la radiații a conaționalilor care au participat la lichidarea consecințelor le-a afectat iremediabil sănătatea, iar la 38 de ani de la incident, 1733 din ei mai sunt în viață, dintre care 1604 au diferite grade de dizabilitate.

„Tragedia ce a avut loc acum 38 de ani ne dă lecții valoroase despre siguranța nucleară, gestionarea eficientă a crizelor și necesitatea cooperării internaționale în fața unor asemenea dezastre. Omenirea trebuie să fie consolidată în prevenirea și gestionarea corectă a tuturor instalațiilor nucleare pentru ca astfel de accidente să nu aibă loc niciodată”, a punctat premierul.

Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a exprimat recunoștința față de cei peste 3000 de moldoveni care au participat la lichidarea pericolului radioactiv.

„Mulți dintre ei s-au ales cu diverse dizabilități sau au decedat mult mai devreme. Trebuie să facem tot posibilul ca astfel de evenimente să nu se mai repete niciodată. Oamenii să trăiască în pace și siguranță”, a declarat Igor Grosu în debutul ședinței Parlamentului.

Recent, Guvernul a majorat cu 250 de lei alocația oferită celor care au participat la eliminarea consecințelor avariei de la Cernobîl sau familiilor lor. Alocația lunară este de 1.600 de lei.

În urmă cu 38 de ani, la 26 aprilie 1986, a explodat reactorul 4 de la centrala nucleară de la Cernobîl, accident survenit în urma unui lung șir de erori umane care avea să fie catalogat drept cel mai grav din istoria nucleară civilă.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram