80 de ani de la moartea mitropolitului Gurie Grosu, părintele fondator al Mitropoliei Basarabiei

Astăzi se împlinesc 80 de ani de la trecerea la cele veșnice a mitropolitului Gurie Grosu, un nume de referință în istoria Basarabiei și a Bisericii Ortodoxe Române. A fost primul mitropolit al Basarabiei, după ce Arhiepiscopia Chișinăului a fost ridicată la rangul de mitropolie, în 1925, prin Decretul Regal, din 4 mai 1925.

Gurie Grosu s-a născut în 1877 în satul Nimoreni, Ialoveni, Republica Moldova, și a fost educat la mănăstirea Curchi și la Academia Duhovnicească din Kiev.

Ierarhul a devenit cunoscut în perioada de rusificare agresivă, fiind un promotor activ al drepturilor și identității românești în Basarabia. După Revoluția din 1905, care a adus o dezvoltare a vieții naționale românești în Basarabia, el a fost printre primii clerici care a reintrodus limba română în cultul divin și a susținut o activitate publicistică notabilă.

După Marea Unire din 1918, când Basarabia s-a unit cu România, Gurie Grosu a fost ales arhiepiscop al Chișinăului. În această perioadă crucială, a jucat un rol esențial în consolidarea legăturilor dintre Basarabia și celelalte provincii românești.

A murit în 1943, la Mănăstirea Cernica, și a fost reabilitat postum în 1992. Astăzi, el este comemorat ca un ierarh al Bisericii, un martir și un apărător al identității românești în Basarabia.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram