Intervențiile autorităților sunt în forță la ferma din raionul Anenii Noi cu 65 de mii de porci, unde a fost confirmat un focar masiv de pestă africană. Peste 2000 de animale au fost deja ucise și înhumate sub supravegherea specialiștilor. Cazul este monitorizat inclusiv la Guvern.
Purtătorul de cuvânt al executivulului, Daniel Vodă, susține că, deși situația este sub control, există riscul apariției unor noi focare.
„Autoritățile statului sunt într-o fază critică a intervenției și facem tot posibilul să împiedicăm răspândirea virusului, având în vedere că agentul economic respectiv este una din cele mai mari ferme de creștere a porcilor din țară. Contăm pe sprijinul fermierilor și al populației pentru respectarea condițiilor de siguranță. La această etapă informația este că situația este sub control. Echipele ANSA, medicii veterinari și forțele de ordine sunt pe teren, monitorizează în permanență situația din localitate. A fost dispusă dezinfecția intensificată a fermelor din proximitate și a mijloacelor de transport din regiune”, a declarat Daniel Vodă.
Demnitarul a precizat că, în prezent, este făcută și analiza impactului pentru a oferi compensații proprietarului fermei, care este una dintre cele mai mari din R. Moldova.
Între timp, localnicii din satul Roșcani, Anenii Noi, sunt îngrijorați de tot acest proces, în special de faptul că animalele ucise urmează să fie înhumate în zona localității. Specialiștii susțin însă că focarul nu poate afecta populația și că virusul prezintă pericol doar pentru animale.
„Pericol pentru oameni nu-i! Acești porci ar trebui să fie arși sau sunt gropi speciale, care se fac de 10 metri adâcime și se betonează, apoi se pun animalele acolo, fiind acoperite cu sodă caustică, care descompune tot”, a declarat medicul veterinar Luca Schivu, citat de Agro TV.
Amintim că, ferma, care ar deține aproape a patra parte din tot șeptelul de porci din întreprinderile din R. Moldova, a fost lovită de un focar masiv de pestă porcină la sfârșitul săptămânii trecute, când infecția a fost confirmată de specialiștii ANSA.
Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi s-a convocat de urgență în ședință și a aprobat o serie de măsuri pentru eradicarea rapidă a focarului, precum și pentru a preveni răspândirea bolii. De asemenea, despre caz au fost anunțate instituțiile naționale, cele din cadrul Uniunii Europene și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor.
De la începutul anului, în mai multe raioane au fost înregistrate peste 30 de focare de pestă porcină în gospodăriile oamenilor, fiind uciși aproximativ 200 de animale domestice infectate cu virus.
Pentru porcii infectați cu pestă, proprietarii gospodăriilor și fermelor primesc despăgubiri din partea statului în funcție de prețul de piață, de vârsta și greutate animalului. Compensațiile se acordă doar pentru animalele înregistrate oficial.