Agricultorii din sud insistă asupra declarării stării de urgență. Ministrul Bolea: Situația e extrem de gravă, urmează să anunțăm concluziile

Agricultorii din sudul R. Moldova, în special din Cahul și Cantemir, insistă asupra declarării stării de urgență în regiune, lovită pentru al treilea an consecutiv de secetă. Fermierii susțin că o decizie, luată în acest sens la nivel central, le-ar permite mai ușor să-și recupereze pierderile. Între timp, ministrul Agriculturii confirmă că situația este extrem de gravă pentru porumb, floarea-soarelui și alte culturi din grupa a doua și că vor fi luate măsurile de rigoare.

Mai mulți deținători mari de terenuri din raioanele Cahul și Cantemir au fost vizitați miercuri de premierul Dorin Recean, ministrul Vladimir Bolea și un grup de cercetători.

„Starea culturilor de grupa a doua este extrem de gravă. Urmează la Ministerul Agriculturii să facem un centralizator al tuturor informațiilor obținute, inclusiv de la oamenii de științe care au vizitat opt terenuri de la agenții economici pentru a putea face recomandări. Vom anunța toate concluziile și pașii pe care urmează să-i întreprindem”, a declarat Vladimir Bolea.

Chiar dacă li s-a promis că vor fi întocmite actele de constatare a pagubelor, fermierii insistă să fie declarată stare de urgență.

„Au venit cu specialiștii de la Institutul de Pedologie, s-au uitat, ca să ne dea niște recomandării. Dar pe noi ne interesează, anume zonele cele mai afectate de la sud, raionul Cantemir, raionul Cahul, raionul Vulcănești. Ne-ar interesa foarte tare ca zona asta de sud să fie cumva numită, să avem un document juridic că într-adevăr avem caniculă. Am avut secetă 3 ani la rând consecutiv, și cumva să fie numită zona ultimilor 3 ani de secetă, să avem posibilitatea să ne apărăm în instanță, să fie un document care are puteri juridice”, a declarat agricultorul Gheorghe Jurcanu pentru Teleradio-Moldova.

Precizăm, în cadrul unei ședințe, organizată luni la Ministerul Agriculturii, autoritățile au instituit un grup de lucru care urmează să vină cu recomandări specifice pentru fiecare zonă a țării, bazându-se pe ceea ce s-a întâmplat în ultimii cinci ani și pe condițiile actuale din Republica Moldova. Grupul, din care vor face parte și cercetători, va întreprinde, în perioada următoare, mai multe vizite în zonele de nord, centru și sud ale țării, pentru a avea discuții cu agricultorii și a colecta informații relevante.

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

PUBLICITATE

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...