Aleksei Navalnîi a murit în închisoare. Opozantul rus ar fi suferit o embolie pulmonară

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, un critic dur al Kremlinului, a murit în închisoare, a anunțat vineri serviciul penitenciar din regiunea Iamalia-Neneția, unde opozantul rus își ispășea pedeapsa. Potrivit Serviciului Penitenciarelor, Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare în închisoarea, pierzându-și aproape imediat cunoștința.

„Imediat au sosit lucrătorii medicali ai instituției, iar o echipă de ambulanță a fost chemată”, au declarat reprezentanții ruși.

Potrivit informațiilor celor de la „Baza”, starea lui Navalnîi s-a înrăutățit în jurul orei 11:00 (ora Moscovei). Medicii au încercat să-l stabilizeze, dar la ora 12:17 a decedat. Conform datelor examinării medico-legale, acesta a suferit o embolie pulmonară.

Echipa lui Navalnîi a declarat că nu are confirmări despre moartea politicianului.

„Serviciul Federal al Penitenciarelor din regiunea Iamalia-Neneția a distribuit știrea despre moartea lui Aleksei Navalnîi în IK-3. Noi nu avem nicio confirmare până în acest moment. Avocatul lui Aleksei zboară acum către Harp. Odată ce vom avea informații, le vom comunica”, au declarat membrii echipei lui Navalnîi.

Kremlinul anunță că nu deține informații despre moartea lui Navalnîi. Potrivit lui Dmitir Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, responsabilii din sistemul penitenciar și doctorii vor stabili ce s-a întâmplat.

La începutul lunii februarie, Alexei Navalnîi îndeamna rușii să protesteze împotriva președintelui Vladimir Putin în ziua alegerilor prezidențiale, planificată pentru luna martie prin ieșirea masivă la vot în după-amiaza zilei, la aceeași oră.

Prin intermediul susținătorilor săi de pe rețelele de socializare, Navalnîi declara că nu este suficient să votezi împotriva lui Putin, deoarece Kremlinul va manipula oricum rezultatul, folosind un sistem electronic de vot care este implementat pentru prima dată la alegerile prezidențiale. Totuși, prezența unei mulțimi mari la 17 martie la aceeași oră ar fi un semnal puternic, fără a pune pe nimeni în pericol.

„Acesta va fi un protest la nivel național împotriva lui Putin care va avea loc în apropierea casei tale. Este disponibil pentru toată lumea, peste tot. Milioane de oameni vor putea lua parte. Și zeci de milioane de oameni vor fi martori”.

Navalnîi, care a fost deţinut anterior într-o colonie penală aflată la 235 kilometri est de Moscova, IK-6, spune că a fost încarcerat pentru că este văzut ca o ameninţare de către elita politică rusă. În calitate de prizonier, el nu poate candida la alegeri.

Condamnat la 19 ani de închisoare pentru presupus extremism, printre alte acuzaţii, el a intentat în repetate rânduri procese împotriva sistemului penitenciar pentru că i-ar fi încălcat drepturile. El a neagat toate acuzaţiile şi declara că sistemul judiciar rus este profund corupt.

Colonia penitenciară în care a fost transferat Navalnîi, cunoscută sub numele de „Lupul Polar”, este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Majoritatea deţinuţilor de acolo au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave.

Distribuie acest articol

One thought on “Aleksei Navalnîi a murit în închisoare. Opozantul rus ar fi suferit o embolie pulmonară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *