Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova se arată revoltată de organizarea expoziției „Basarabeni în Gulag” din Piața Marii Adunări Naționale, expoziție care evocă suferințele celor peste 90 de mii de români basarabeni, deportați de regimul comunist.
Într-un comunicat de presă, instituția menționează că mesajul acțiunilor este evident: incitarea intenționată la ură față de Rusia și tot ce este rusesc.
„Am observat că în Republica Moldova, pe 6 iulie, a început „luna rusofobiei”, deghizată în „luptă împotriva totalitarismului”. Semnificativ este faptul că organizatorii de tot felul de „instalații”, expoziții, producții scenice și ecranizate îi cinstesc cordial pe complicii români ai Germaniei naziste. Ei păstrează tăcerea despre atrocitățile lor din timpul „Marelui Război pentru Apărarea Patriei” (al Doilea Război Mondial n.r). Ei denigrează în mod deliberat soldații Armatei Roșii care au luptat cu ei. În acest sens, am vrea să reamintim consecințele tragice ale represiunilor regimului Antonescu împotriva civililor din „Moldova sovietică”, se arată în comunicatul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.
Două vagoane de tren, similare celor folosite la deportările staliniste au fost aduse, în data de șase iulie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chișinău, drept mărturie a dramei trăite de românii basarabeni. Expoziția „Basarabeni în Gulag” se desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale în perioada 6-30 iulie, în memoria victimelor deportări staliniste. Amintim că Federația Rusă este succesorul de drept al Uniunii Sovietice.