Rusia va lua în considerare propunerea SUA privind o încetare a focului de 30 de zile în Ucraina, dar este puțin probabil să oprească luptele fără un acord de pace cuprinzător, a declarat ambasadorul rus în Marea Britanie, Andrei Kelin, într-un interviu pentru Wall Street Journal.
„Vom înceta operațiunile militare doar atunci când vom avea un acord complet și detaliat”, a afirmat Kelin.
Diplomatul a subliniat că Moscova privește cu „mare prudență” ideea unei pauze în conflict, invocând experiența negocierilor de pace de la Istanbul din primăvara anului 2022. Atunci, Rusia și Ucraina au elaborat un proiect de acord, iar Moscova a retras trupele din regiunile Kiev și Cernigov „ca gest de bunăvoință”, însă Kievul a refuzat ulterior să semneze documentul, potrivit autorităților ruse.
Propunerea SUA pentru o încetare a focului de 30 de zile a fost discutată cu Ucraina pe 11 martie, în Arabia Saudită. Kievul a acceptat ideea, condiționând-o de acordul Rusiei. Președintele american Donald Trump a declarat că un armistițiu ar fi logic pentru Rusia, dar a recunoscut că există „multe dezavantaje” pentru aceasta.
Totuși, el și-a exprimat speranța că Moscova va accepta, subliniind că deține pârghii de presiune. „Aș putea recurge la presiuni financiare care ar afecta grav Rusia, dar nu vreau asta, pentru că vreau pace”, a spus Trump.
Casa Albă a anunțat că Steve Witkoff, emisarul special al președintelui SUA pentru Orientul Mijlociu, a plecat la Moscova pentru a discuta despre o încetare temporară a focului, urmând să se întâlnească personal cu Vladimir Putin, potrivit Bloomberg.
Purtătorul de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a precizat că obiectivul lui Witkoff este să obțină acordul Rusiei.
Între timp, Reuters raportează că Rusia a transmis SUA o listă de cerințe pentru încheierea războiului și pacea cu Ucraina.