ANALIZĂ | Epuizați de război. Occidentul încă ajută Ucraina să reziste, dar nu și să câștige

Războiul din Ucraina s-a transformat într-un conflict de uzură, în care ambele armate sunt epuizate din lipsă de echipamente și resurse umane. Economia Rusiei, aparent stabilă, prezintă semne de epuizare, dar și partenerii Ucrainei din Occident sunt afectați de oboseală, ceea ce începe să influențeze livrările de arme și ajutorul financiar.

Forțele armate ucrainene depind tot mai mult de tehnologia occidentală, dar ajutorul scade. Ultimele pachete de ajutor din SUA includ mai ales muniții și mai puține vehicule blindate sau echipamente specializate necesare pentru un război manevrabil și ofensiv, notează corespondentul BBC Pavel Aksionov.

Deși sprijinul financiar încă este acordat, se prevede o scădere semnificativă în următorul an. În pachetele recente de ajutor din partea SUA au fost incluse echipamente mai puțin avansate, ceea ce indică o concentrare mai mare pe sprijinirea Ucrainei doar pentru a menține pozițiile pe front.

Ucraina și-a extins producția internă de arme, inclusiv drone și muniții, dar aceasta reprezintă doar 20% din necesarul total de echipamente și depinde în continuare de sprijinul internațional.

Ucraina suferă pierderi mari de echipamente pe front și depinde aproape complet de rezervele occidentale. Chiar și Rusia pierde masiv, dar aceasta își poate produce echipamentele, deși la un ritm insuficient pentru a acoperi toate pierderile.

În fața scăderii sprijinului occidental, președintele Zelenski a prezentat un „plan de victorie”, care cuprinde propuneri militare și diplomatice menite să asigure continuarea sprijinului occidental. Totuși, planul s-a dovedit prea ambițios pentru a fi adoptat de SUA și Europa.

Un raport al Institutului German de Economie Mondială arată că, în 2025, ajutorul acordat Ucrainei ar putea scădea, având în vedere incertitudinile politice și economice, cum ar fi o posibilă revenire la putere a lui Donald Trump și eforturile de utilizare a activelor rusești înghețate pentru a compensa pierderile Ucrainei.

Cu o economie și o populație mai mari, precum și o armată mai numeroasă, Rusia crede că poate rezista mai mult decât Ucraina. În unele domenii, precum aviația, Rusia deține un avantaj considerabil. Totuși, această strategie de uzură afectează și Rusia, care a înregistrat pierderi semnificative: peste 74.000 de soldați ruși au murit, conform estimărilor BBC, iar săptămânal pierderile ar putea ajunge la 1.500 de persoane.

Situația economică a Rusiei reflectă și ea greutatea conflictului: bugetul pe 2025 alocă 40% din cheltuieli apărării și securității naționale, iar rata dobânzii de bază a fost ridicată la 21% în octombrie, un record istoric.

Rusia întâmpină dificultăți și în producția de echipamente militare. Nevoia de noi angajați pentru fabricile de apărare este urgentă, iar Rusia a fost nevoită să ceară sprijin pentru muniții din Coreea de Nord. În plus, armata rusă folosește echipamente vechi din stocurile sovietice pentru a compensa lipsurile în blindate.

Cu toate acestea, Kremlinul mizează pe faptul că Ucraina se confruntă cu provocări mai mari, de la infrastructură distrusă și lipsa echipamentului până la recruți insuficienți. Rusia speră, de asemenea, că sprijinul Occidentului va scădea, pe măsură ce Europa resimte oboseala față de acest conflict prelungit.

„Această oboseală este reală și se intensifică”, a declarat în mijlocul lunii octombrie ministrul de externe al Finlandei, Elina Valtonen, într-un interviu acordat Financial Times. Această declarație a fost preluată de multe canale de telegram pro-ruse.

Totuși, esența cuvintelor sale a fost că, în ciuda oboselii, Europa trebuie să își intensifice ajutorul pentru Ucraina.

„Pentru europeni ar fi important să conștientizeze că, dacă permitem Rusiei să câștige în Ucraina, practic vom pune capăt încrederii în politica noastră de descurajare”, a subliniat Valtonen.

Cu toate acestea, conștientizarea acestui pericol nu este ușor de transformat în echipamente militare. Astfel, conflictul pare să se prelungească într-un război de epuizare, iar Ucraina riscă să fie sub presiunea pierderilor mari, în timp ce sprijinul occidental încetinește. Războiul continuă să consume resurse uriașe, fără o perspectivă clară asupra încheierii sale.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram