Arestarea preventivă a patronului Telegram, Pavel Durov, a fost prelungită după ce acesta a fost arestat pe un aeroport din Paris, un mandat de percheziție fiind emis împotriva sa de anchetatorii francezi pentru diverse infracțiuni legate de serviciul său de mesagerie criptată, potrivit AFP.
Potrivit unei surse apropiate anchetei, judecătorul de instrucție din Paris însărcinat cu această anchetă judiciară, a prelungit duminică seara arestul său preventiv. Aceasta ar putea dura maximum 96 de ore.
La sfârșitul acestei perioade, Pavel Durov ar putea fi eliberat sau adus în fața acestui magistrat în vederea unei eventuale inculpări. Parchetul din Paris a refuzat duminică să ofere orice informație „în acest stadiu, deoarece cazul este în curs de cercetare”.
Este absurd ca proprietarul unei rețele de socializare să fie responsabil pentru conținutul postat, transmite Telegram în prima reacția după arestarea la Paris a lui Pavel Durov, co-fondatorul platformei, relatează Reuters.
„CEO-ul Telegram Pavel Durov nu are nimic de ascuns și călătorește frecvent în Europa”, transmite Telegram. „Este absurd să susții că o platformă sau proprietarul ei sunt resposanbili pentru abuzurile de pe platformă”.
„Așteptăm o rezolvarea promptă a situația. Telegram este alături de voi toți”, mai transmite compania.
Durov, care are dublă cetăţenie rusă şi franceză, a fost arestat într-o investigație preliminară a poliției care vizează o serie de infracțiuni care pornesc de la lipsa moderării pe Telegram și de la refuzul de a colabora cu autoritățile, a declarat o sursă din poliția franceză.
Oficiul însărcinat cu combaterea violenței asupra minorilor (Ofmin) a emis un mandat de percheziție pe numele lui Pavel Durov, în calitate de unitate coordonatoare a unei anchete preliminare privind infracțiuni care merg de la escrocherie la trafic de droguri, hărțuire informatică, crimă organizată, apologie a terorismului și fraudă, a explicat una dintre sursele apropiate cazului.
Instanțele îl acuză pe Pavel Durov că nu a luat măsuri împotriva utilizării penale a Telegram de către abonații săi, în special printr-o lipsă de moderare și de cooperare cu anchetatorii.
Telegram a precizat, în comunicatul emis, că respectă legile din Uniunea Europeană, iar moderarea se face „în standardele industriei și se îmbunătățește constant”.