Decretul președintelui R. Moldova privind demiterea a șase judecători ridică dubii serioase ce ține de respectarea principiilor fundamentale ale justiției, independenței și integrității sistemului judiciar. Este unul dintre mesajele transmise de Asociația Judecătorilor, care își „exprimă profunda îngrijorare” în legătură cu decretul privind eliberarea magistraților Rodica Berdilo, Victoria Hadîrcă, Irina Păduraru, Victoria Sanduța, Svetlana Tizu, de la Judecătoria Chişinău, şi Eugeniu Popovici, de la Judecătoria Orhei.
„Insistăm să fie asigurată transparența completă a procesului decizional și să se respecte toate garanțiile legale și procedurale care protejează drepturile judecătorilor. Deciziile definitive pe aceste cazuri urmează să fie adoptate în cadrul unor procese echitabile în care să se evite orice formă de influență externă sau presiuni nejustificate, fiind fundamentate pe criterii obiective”, se arată într-un comunicat al asociației.
Organizația mai consideră că astfel de acțiuni afectează nu doar integritatea individuală a magistraţilor, dar şi încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar.
„Reiterăm angajamentul ferm pentru protejarea statutului constituțional și a dreptului fiecărui judecător, pledăm pentru imparţialitate în evaluarea activității judecătorilor și exprimăm încrederea că toate măsurile implementate în Republica Moldova vor corespunde standardelor internaționale în domeniul justiției. Sprijinim colegii noștri și ne păstrăm speranța că vom avea posibilitatea să rămânem convinși că sistemul nostru judiciar rămâne independent, eficient şi just”, mai menționează Asociația Judecătorilor.
Amintim, șase judecători din R. Moldova, care aveau împuternicirile expirate de mai mult timp, au fost demiși printr-un decret semnat de președintele Maia Sandu. Magistrații au cerut repetat numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, însă au fost respinși de CSM, care a cerut șefului statului eliberarea lor din funcție.
Legislația în vigoare până la 1 aprilie 2022, care reglementa procedura de numire în funcție a judecătorului până la atingerea plafonului de vârstă, prevedea că președintele R. Moldova putea respinge o singură dată candidatura propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Refuzul președintelui de numire sau de reconfirmare în funcție a judecătorului putea fi depășit prin votul a două treimi din membrii CSM.