Ateneul Român, una dintre cele mai frumnoase clădiri din România, primeşte Marca patrimoniului european. Recunoaşterea vine din partea Comisiei Europene pentru rolul avut în istoria şi cultura Europei.
Comisia Europeană a acordat Ateneului Român, un edificiu marcant al orașului București, și altor 6 situri din Uniunea Europeană Marca patrimoniului european, pentru rolul semnificativ jucat de către acestea în istoria și cultura Europei.
Cele 7 situri sunt: Cisterscapes – Cistercian Landscapes Connecting Europe (Austria, Cehia, Germania, Polonia, Slovenia); mănăstirea San Jerónimo de Yuste (Spania); Muzeul Our Lord in the Attic (Țările de Jos); Teatrul Regal Toone (Belgia); Kalevala (Finlanda); Athenaeum Român (România) și Sant’Anna di Stazzema (Italia).
Un juriu european de experți independenți din întreaga Europă a recomandat 7 situri din cele 16 preselectate de statele membre participante în cadrul selecției.
Marca patrimoniului european este acordată monumentelor, siturilor naturale sau urbane, dar și obiectelor, bunurilor și patrimoniului imaterial. Aceasta recunoaște rolul lor esențial în istoria și cultura europeană, precum și în construirea a ceea ce este în prezent Uniunea Europeană.
Încă de când a fost creat, între anii 1886 şi 1888, Ateneul Român a găzduit concerte ale unor orchestre şi compozitori de marcă din întreagă Europă. Şi încă din anul 1958, la Ateneul Român se organizează festivalul „Enescu”, unul dintre cele importante evenimente de muzică clasică din întreaga lume.
În acest proces de selecţie, care are loc o dată la doi ani, au participat iniţial 16 monumente importante. Ceremonia prin care România va primi oficial această marcă va avea loc în data de 17 aprilie, la Anvers, în Belgia.