Autoritățile se pregătesc, în noul sezon rece, să-i verifice mai strict pe beneficiarii de compensații la căldură și energie electrică, așa încât ajutorul să ajungă doar la cei care, într-adevăr, locuiesc în apartamentele sau casele pentru care se oferă alocația. Chiar dacă acest aspect era prevăzut și în regulamentul din 2023, în această iarnă Ministerul Muncii își propune să efectueze controale mai riguroase.
„Analizăm acum care ar trebui să fie pașii, dar o condiție care a existat și în anul precedent și, probabil, o vom face și mai strictă acum ține de necesitatea prezenței persoanelor în Republica Moldova. Inclusiv anii precedenți a fost necesar ca persoana să se afle pe teritoriul țării pentru a beneficia de compensații. Ar trebui să trăiască efectiv în locuință în acest an. Vom verifica mai atent acest aspect”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder, citată de Moldova1.
Precizăm, din luna noiembrie, cetățenii moldoveni se vor putea înregistra online în programul special pentru a primi compensații pentru încălzire și energie electrică. Procedura de înscriere va fi aceeași ca și în 2023. Cetățenii vor trebui să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md, unde singuri sau cu ajutorul asistenților sociali vor introduce date personale, inclusiv venitul lunar. De asemenea, în premieră, vor fi delegate echipe mobile care vor merge și vor ajuta cetățenii acasă.
Anul trecut, au fost șapte categorii de vulnerabilitate. Consumatorii casnici, cărora le este atribuită categoria „non-vulnerabili” nu beneficiază de compensații. Este vorba de persoanele care au cheltuieli pentru energie mai mici de 10% din veniturile disponibile, care au în proprietate cote-părți în patru sau mai multe bunuri imobile sau dețin unul sau mai multe imobile în valoare de peste trei milioane de lei cumulativ.