Una dintre cele mai importante și iubite sfinte din istoria Moldovei și prima femeie de origine română care a fost canonizată, Sfânta Teodora de la Sihla, este cinstită astăzi, 7 august, de Biserica Ortodoxă Română. În biserici și mănăstiri, se oficiază Liturghii speciale, iar în unele zone sunt organizate procesiuni cu icoana sfintei, prin care îi aduc un omagiu și îi cer mijlocirea.
În această zi de sărbătoare, însemnată cu cruce neagră în calendarul ortodox, se prepară colivă în cinstea Sfintei Teodora, ca simbol al nemuririi și al rugăciunii pentru cei adormiți. Coliva este adusă la biserică și sfințită, apoi împărțită credincioșilor.
Sfânta Teodora de la Sihla s-a născut în a doua jumătate a secolului al 17-lea în satul Vânători-Neamț, din părinți evlavioși. După o căsătorie impusă, și-a dorit o viață de curăție dedicată lui Hristos, și astfel a ales călugăria. A îmbrățișat viața monahală la Schitul Vărzărești și apoi s-a retras în munții Vrancei pentru a se dedica rugăciunii și ascezei.
După distrugerea Schitului Vărzărești de către turci, s-a mutat în pădurile din jurul schiturilor Sihăstria și Sihla, unde a trăit în izolare, fiind hrănită de păsări și adăpostită de Dumnezeu, scrie doxologia.ro. A fost cunoscută pentru darul rugăciunii și al facerii de minuni. A murit în peștera sa din apropiere, unde a fost îngropată.
Moaștele sale au fost descoperite și transferate în diferite locații, fiind acum păstrate la Mănăstirea Pecerska din Kiev. Canonizată de Biserica Ortodoxă Română în 1992, este comemorată pe 7 august. Este considerată una dintre cele mai importante sfinte din istoria Moldovei, fiind venerată de credincioși ca un exemplu de trăire profundă în Hristos, mai scrie sursa citată.