Bloomberg: Ungaria cere UE să elimine subiectul privind aderarea Ucrainei la UE de pe agenda summitului de săptămâna viitoare

Premierul Ungariei, Viktor Orban, avertizează Uniunea Europeană să renunțe la eforturile de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina de pe agenda summitului liderilor săi de săptămâna viitoare de la Bruxelles.

„Există așteptări ca, cu această ocazie, Consiliul European să poată și să trebuiască să decidă cu privire la începerea negocierilor de aderare cu Ucraina. Având în vedere nivelul actual al pregătirilor politice și tehnice, aceste așteptări sunt nefondate”, potrivit scrisorii lui Orban către președintele Consiliului European, Charles Michel, datată luni și consultată de Bloomberg.

Proiectul de concluzii ale summitului, consultat și de Bloomberg, a indicat că liderii urmăresc să convingă „să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și cu Republica Moldova” atunci când liderii se vor întâlni la Bruxelles, țările fiind de acord ca un cadru de negociere să fie adoptat doar după ce vor fi finalizate măsurile de reformă rămase.

Comisia Europeană a recomandat însă blocului să deschidă în mod oficial negocierile de aderare cu Ucraina după finalizarea mai multor reforme. În scrisoarea sa, Orban afirmă că propunerea Comisiei ar marca sfârșitul politicii de extindere a UE ca instrument obiectiv și bazat pe merit.

Noua solicitare nu va face decât să consolideze poziţia lui Orban. Luna trecută, liderul de la Budapeste i-a cerut lui Michel să organizeze o discuţie strategică cu privire la abordarea blocului faţă de Ucraina.

„Cred în continuare că Consiliul European nu este în măsură să ia decizii cheie dacă nu se ajunge la un consens privind viitoarea noastră strategie faţă de Ucraina”, a pledat Orban în ultima sa scrisoare, transmite Bloomberg, citat de news.ro.

Pe lângă deschiderea negocierilor de aderare, premierul ungar s-a opus şi deblocării de noi ajutoare pentru Kiev. Scrisoarea lui Orban este la fel de dură şi în ceea ce priveşte convenirea unui nou buget al UE, afirmând că „discuţiile de până acum s-au axat prea mult pe propunerea nefondată, dezechilibrată şi nerealistă a Comisiei”.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram