Guvernarea PAS revine la practicile de tristă faimă ale guvernului comunist, în eforturile sale de a-și subordona sistemul educațional. De această părere este vicepreședintele PSDE, Vadim Brînzaniuc, fost pretor de Buiucani, care ia apărarea autorităților municipale în scandalul provocat de decizia controversată a Ministerului Educației de a-l demite pe șeful direcției învățământ din Chișinău, Andrei Pavaloi.
„Acum mai bine de 20 de ani, ministrul comunist al Educației de la acea vreme, un oarecare Sima (demis și condamnat între timp), modifica legislația, astfel ca subdiviziunile locale responsabile de domeniul învățământului să treacă în subordinea directă a Ministerului. La nivelul municipiului Chișinău, în februarie 2003, prin intervenția abuzivă a Ministerului, de la conducerea DGETS este înlăturat Anatol Mocreac, un profesionist și un specialist respectat în domeniu, iar în locul acestuia este numit Alexandru Roman. Au trebuit să treacă ani buni, ca lucrurile să revină la normal, iar autoritățile locale să-și recapete autonomia în domeniu”, notează Brînzaniuc, într-o postare pe Facebook.
În opinia lui, actualul Minister al Educației revine la practica anterioară, preluată de la guvernul comunist.
„Intervenția autorităților centrale în activitatea autorităților locale contravine principiilor europene privind autonomia locală. În plus, crează disensiuni și subordonare dublă, la nivelul subdiviziunilor. Că lucrurile la nivelul sistemului municipal al educației trebuie îmbunătățite este un lucru știut. Dar oare Ministerul Educației nu are alte priorități acum? Cine are de pierdut de pe urma unor asemenea situații? Evident că domeniul educației, la general. Iar victime colaterale sunt profesorul și elevul”, mai menționează Vadim Brînzaniuc, în postarea sa.
Vineri, CSE Chișinău a instituit situație excepțională în domeniul educației, în Capitală, după demiterea de către Guvern a șefului Direcției Educație, Andrei Pavaloi. Potrivit primarului Ceban, aceasta va fi menținută până la „adoptarea unor hotărâri definitive ale instanței de judecată pe marginea legalității adoptării actelor administrative menționate”.
De cealaltă parte, reprezentanții PAS, susțin că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din Chișinău este ilegală.