Canada intenționează să dezvăluie numele foștilor naziști care au emigrat în țară

Yaroslav Hunka

Răspunzând la un apel pe care mulți evrei canadieni l-au făcut de zeci de ani, guvenrul intenţionează să declasifice o listă a foştilor presupuşi colaboratori ai regimului nazist care au emigrat în Canada după cel de-Al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri premierul Justin Trudeau.

Acest anunţ are loc în urma unui scandal care a izbucnit săptămâna trecută după ce i-a fost adus un omagiu unui fost soldat nazist în Parlamentul canadian în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, aflat atunci în vizită în Canada.

„Ne-am asigurat că înalţi oficiali au examinat această problemă cu foarte multă atenţie, în special prin explorarea arhivelor” şi au făcut „recomandări miniştrilor responsabili”, a declarat Justin Trudeau pentru presă, notează Agerpres.

Organizaţii evreieşti precum B’nai Brith şi Prietenii Centrului Simon Wiesenthal (FSWC) au făcut presiuni pentru ca partea clasificată a raportului să fie făcută publică în prezent de către guvern, astfel încât canadienii „să poată afla mai multe despre istoria rușinoasă a țării de admitere a unui număr nespus de colaboratori naziști după al Doilea Razboi Mondial”.

În 1986, o anchetă publică, ştiută sub numele de comisia Deschenes, a publicat un raport independent despre prezenţa a peste 800 de criminali de război nazişti în Canada, însă nu a dezvăluit niciun nume.

Ideea dezvăluirii numelor foştilor militari nazişti survine în urma scandalului provocat la sfârşitul lunii septembrie de fostul preşedinte al Camerei Comunelor, Anthony Rota, care l-a omagiat pe Iaroslav Hunka, un veteran ucrainean în vârstă de 98 de ani acuzat că a făcut parte din SS, prezentându-l drept un „erou ucrainean”. Rota și-a dat demisia la câteva zile după scandal. Oficialul a declarat că nu știa de legăturile naziste ale veteranului și a făcut o greșeală invitându-l să participe la eveniment.

Potrivit unui raport al Centrului Simon Wiesenthal, o organizaţie evreiască pentru drepturile omului, fondată în SUA, în jur de 2.000 de veterani ucraineni ai unității, cunoscute sub numele Divizia Waffen-SS „Galicia”, se crede că s-au stabilit în Canada după cel de-al Doilea Război Mondial.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram