Căpitanul navei implicate în coliziunea din Marea Nordului este cetățean rus. Acesta se află în arest și a fost acuzat de omor din culpă

Autoritățile britanice l-au arestat pe căpitanul navei portcontainer Solong, implicată într-o coliziune în Marea Nordului, lângă coasta East Yorkshire. Compania germană Ernst Russ, proprietara navei, a confirmat că bărbatul de 59 de ani, al cărui nume nu a fost dezvăluit, este cetățean rus, iar echipajul era format din ruși și filipinezi. Căpitanul a fost acuzat de omor din culpă, potrivit Sky News.

Ambasada Rusiei la Londra a declarat că Marea Britanie nu a notificat Moscova despre prezența cetățenilor săi la bord.

Incidentul a avut loc pe 10 martie, când nava Solong, sub pavilion portughez, a intrat în coliziune cu tancul Stena Immaculate, ancorat și încărcat cu combustibil pentru armata SUA.

Impactul a declanșat un incendiu masiv pe ambele nave, încă necontrolat total. Echipajele s-au evacuat, dar un marinar din cei 14 de pe Solong este dat dispărut, presupus mort. Poliția britanică a deschis o anchetă penală pentru a stabili cauzele accidentului.

Sistemului de informare şi monitorizare a traficului navelor maritime AIS arată că Solong se deplasa cu 30 km/h și nu a încercat să evite coliziunea. Un marinar american de pe tanc a declarat pentru CBS News că portcontainerul „a apărut din senin”.

Stena Immaculate, care transporta 220.000 de barili de kerosen Jet-A1, a suferit o scurgere de combustibil, o parte evaporându-se sau arzând, potrivit operatorului. Tancul făcea parte dintr-un program guvernamental american pentru aprovizionarea forțelor armate.

Speculații au apărut după ce Lloyd’s List a sugerat că la bordul navei Solong se aflau o cantitate necunoscută de alcool și 15 containere cu o substanță toxică – cianură de sodiu. Totuși, proprietarul portcontainerului neagă aceste informații.

„Acolo se află patru containere goale, în care anterior s-a aflat o substanță chimică periculoasă”, se arată în declarația companiei Ernst Russ, primită de The Insider.

Anul trecut, nava a picat o inspecție de siguranță, prezentând deficiențe la sistemele de management, alarmă, uși antifoc și echipamente de salvare.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *