Cauza cea mai probabilă a prăbușirii hidrocentralei Kahovka ar putea fi o explozie în tunelul de sub baraj, controlat de ruși

Distrugerea barajului Kahovka de pe fluviul Nipru a fost cel mai probabil cauzată de o explozie care s-a produs în tunelul situat în baza de beton a construcției, scrie New York Times, citat de Digi 24, care a consultat mai mulți ingineri, precum și date provenite de la sateliți și de la stațiile seismice din apropiere. 

Baza de beton a hidrocentralei, situată sub nivelul apei, care avea o înălțime de 20 de metri și o lățime de până la 40 de metri, suporta cea mai mare parte din sarcina barajului. 

În interiorul bazei din beton exista un tunel tehnic, accesibil din sala motoarelor, care era sub controlul rusesc. Tunelul este marcat pe planuri, pe care jurnaliștii de la New York Times le-au văzut, scrie publicația ucraineană Nexta.

Singura explicație pentru distrugerea bazei de beton a barajului este o explozie în tunel. Potrivit experților, explozia a distrus o parte a bazei, iar apoi alte părți ale barajului situate în apropierea locului exploziei s-au prăbușit sub presiunea apei. 

Inginerii invocă date de la stațiile seismice și sateliți ca dovezi suplimentare că prăbușirea hidrocentralei Kahovka a fost cauzată de o explozie. Pe 6 iunie, la 2:35 și 2:54, stațiile seismice din Ucraina și România au înregistrat explozia. La rândul lor, senzorii sateliților de recunoaștere a SUA au detectat emisii termice înainte de prăbușirea barajului, ceea ce indică, de asemenea, o explozie, observă New York Times. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram