„În prezent nu există niciun acord între autoritățile ucrainene și cele de la Chișinău privind extrădarea refugiaților ucraineni de vârstă militară stabiliți în Republica Moldova”. Declarația a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov, pentru Radio Moldova. Potrivit acestuia, asemenea cazuri în țara noastră nu au existat și nici partea ucraineană nu a făcut vreo solicitare.
„Până la momentul actual, niciun cetățean fie de vârstă de înrolare, fie care împlinește vârsta de înrolare în perioada următoare, nu a fost și nu va fi extrădat în Ucraina. Nu există un acord de extrădare în ceea ce privește vârsta militară, noi nu am avut asemenea cazuri și nici partea ucraineană nu a solicitat extrădarea acestor cetățeni. Deci, nu există un acord tacit sau formal cu partea ucraineană în acest sens”, a menționat Zaharov.
Totuși, declarația reprezentantului diplomației moldovenești se bate cap în cap cu anunțul Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei, care a confirmat că a primit 35 de cetățeni ucraineni de la autoritățile moldovene, care au intrat sau au rămas pe teritoriul Republicii Moldova cu încălcări ale legislației privind trecerea frontierei de stat. Transferul și primirea acestor cetățeni se bazează pe un Acord din 2017 privind readmisia persoanelor între cele două țări.
„În perioada 24.02.2022 – 10.01.2023, autoritățile Serviciului de Grăniceri al Ucrainei au preluat de la autoritățile competente ale Republicii Moldova 35 de cetățeni ai Ucrainei care au intrat sau au rămas pe teritoriul Republicii Moldova cu încălcări ale legislației privind trecerea frontierei de stat”, se menționează în răspunsul solicitat de NewsMaker de la instituția ucraineană, în data de 26 octombrie.
NewsMaker a solicitat informații suplimentare autorităților de la Chișinău cu privire la situația celor 35 de cetățeni ucraineni extrădați, inclusiv dacă aceștia au cerut azil și dacă au fost considerați refugiați.
„Imediat ce redacția va primi un răspuns, îl va publica”, se mai arată în articolul publicat pe 26 octombrie.
Între timp, într-un incident recent, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii de frontieră au depistat șase cetățeni ucraineni care au traversat ilegal hotarul în Republica Moldova. Bărbații, cu vârste între 24 și 37 de ani, au solicitat azil pe teritoriul țării și au fost predați Inspectoratului General pentru Migrație.
De la începutul războiului, aproximativ 20 de mii de bărbați au fugit din Ucraina pentru a evita recrutarea în armată. Au trecut ilegal granița, inclusiv a Moldovei. Alți peste 21 de mii de bărbați au încercat să fugă, dar au fost prinși de autoritățile ucrainene, scrie BBC.