„Coaliția voluntarilor” discută la Paris despre garanțiile de securitate ale Europei pentru Ucraina

O reuniune pentru sprijinirea Ucrainei are loc joi la Paris, în fruntea agendei aflându-se oferirea de garanții de securitate în cazul unei încetări a focului între Kiev și Moscova, informează dpa, EFE și Reuters, transmite Agerpres. Înalți reprezentanți din 31 de țări sunt așteptați să participe la reuniunea grupului cunoscut sub numele de „oaliția voluntarilor”, a transmis biroul prezidențial francez.

Convocați de președintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee, participă lideri din 27 de țări europene, inclusiv șefii de guvern ai Germaniei și Regatului Unit, șefii NATO și UE, precum și vicepreședintele Turciei și reprezentanți din Canada și Australia. La reuniune va fi prezent și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Așa-numita „întâlnire privind pacea și securitatea pentru Ucraina” a început la ora locală 10:00 și este de așteptat să dureze puțin peste patru ore. La încheierea reuniunii, Macron va susține o conferință de presă pentru a explica rezultatele întâlnirii.

Întâlnirea își propune să finalizeze un cadru multistrat de garanții militare și ajutor pentru Ucraina, elaborat sub conducerea Franței și a Regatului Unit.

După cum a explicat miercuri seară Macron, într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean, reuniunea are patru obiective fundamentale: continuarea ajutorului militar imediat pentru Ucraina pentru ca această țară să poată continua să se apere (punct la care Macron a anunțat un nou pachet de ajutor militar francez pentru Ucraina în valoare de 2 miliarde de euro), obținerea unui armistițiu solid și durabil, continuarea ajutorului pentru Ucraina pe termen lung pentru ca armata sa „să fie capabilă să descurajeze o nouă agresiune și să reziste unui nou atac rus” și trimiterea unei forțe militare internaționale.

Cu privire la acest al patrulea obiectiv, trimiterea unei forțe militare internaționale, o idee franco-britanică, Macron a insistat că aceasta nu se va afla „pe linia frontului”, ci în planul doi, pentru a descuraja Rusia. Statele Unite ar urma să fie principalul garant al securității, deși Washingtonul nu și-a luat încă un angajament oficial în acest sens, notează dpa.

Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a subliniat deja diferențele de opinie dintre partenerii Ucrainei, reiterând ferm opoziția Italiei față de trimiterea de trupe în această țară, cu excepția cazului în care acestea ar opera sub egida Națiunilor Unite.

„Singura condiție pentru a desfășura personal militar în Ucraina este ca acesta să facă parte dintr-o misiune a ONU”, a declarat Tajani miercuri seară, după o reuniune a cabinetului italian.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat joi Franța și Marea Britanie că pregătesc „planuri de intervenție militară în Ucraina” sub pretextul unei operațiuni de menținere a păcii. Ea a avertizat că o astfel de acțiune ar putea provoca o confruntare militară directă între Rusia și NATO.

Leave a reply

PUBLICITATE

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...