Comisia pentru Situații Excepționale i-a eliminat pe toți candidații Partidului „Șansă” din alegeri  

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a anulat înregistrarea concurenților electorali desemnați de partidul „Șansa” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie. Decizia a fost luată după ce Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat că această formațiune ar fi finanțată din surse ilegale din Federația Rusă. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Dorin Recean vineri, 3 noiembrie, în cadrul unui briefing de presă, cu doar câteva ore înainte de încheierea campaniei electorale. 

„Rusia vrea să ne rupă țara, să ne-o divizeze, să alimenteze separatismul și să ne arunce în haos. Federația Rusă nu poate intra astăzi cu tancuri în Moldova, așa cum a intrat în Ucraina, însă în schimb intră cu crima organizată, bani murdari care să corupă justiția, să corupă funcționari publici, să corupă politicul, să dezinformeze”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul briefingului la Guvern, înainte de a face anunțul privind eliminarea din cursa electorală a Partidului „Șansă”.     

Astăzi, Serviciul de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, informații detaliate despre modul în care partidul „Șansă”, condus din umbră de Ilan Șor, ar fi fost finanțat ilegal în această campanie electorală. 

Musteață susține că „grupul criminal condus de Ilan Șor” și proiectele politice afiliate acestuia încearcă subminarea securității statului și răsturnarea ordinii constituționale. Aceste grupuri sunt conduse și finanțate din umbră de Serviciile de Securitate ale Federației Ruse și ale unor organizații neguvernamentale, precum și mass-media afiliate Rusiei, care, până acum, ar fi cheltuit peste un miliard de lei pentru destabilizarea situației din Republica Moldova.

În total, Partidul „Șansă” are înregistrați peste 600 de candidați, despre care șeful SIS spune că „se prezumă că toți ar fi primit, în cadrul campaniei electorale, bani de proveniență ilicită”. Fiecare din ei ar fi primit câte 20 de mii de lei – bani ilegali de la Șor. Suma totală s-ar ridica la 13 milioane lei.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram