Consumul de cartofi și legume a scăzut ușor la moldoveni, în favoarea unor cantități mai mari de carne și fructe

Anul trecut, un moldovean a consumat, în medie, 65 de kilograme de carne, cu cinci kilograme mai mult decât în 2022. De asemenea, a crescut și consumul de fructe, pomușoare și nuci cu 7 la sută și s-a ajuns la o cantitate de 130 de kilograme, arată datele Biroului Național de Statistică.

Un locuitor al R. Moldova a consumat și mai mult lapte, în medie, fiecărui revenindu-i 173 de litri, cu cinci litri mai mult decât în 2022.  

De cealaltă parte, s-a redus consumul de legume, cu 3%. În medie, o persoană a mâncat, anul trecut, 114 kilograme de legume, cu patru mai puține decât în 2022.

Consumul de cartofi a fost de 72,5 kilograme per locuitor, cu trei kilograme mai puțin față de cantitatea din 2022. Resursele totale de cartofi, în 2023, au fost de 228 mii tone. Importul a crescut cu 44%, iar exportul a scăzut cu 36%.

De asemenea, s-au colectat 722 de mii de tone de fructe, pomușoare și nuci, în creștere cu 17% față de situația de acum doi ani. Importul a fost de 44 de mii de tone, iar exportul – 386 de mii de tone.

Resursele totale de carne au fost de 164 de mii de tone, cu 7% mai mult faţă de anul 2022. În 2023, producția de carne a înregistrat o cantitate de 129 de mii de tone.

Producția locală de lapte a atins 261 de mii de tone. Totodată, s-au importat 171 de mii de tone de lapte, în timp ce exportul a fost de 4 mii de tone.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram