Consilierii PAS din Capitală, în frunte cu liderul fracțiunii, Zinaida Popa, au dat buzna astăzi în biroul viceprimarului Capitalei, Olga Ursu, și au cerut explicații din partea autorităților cu privire la motivele întârzierii aprobării bugetului municipal pentru anul viitor și de ce Primăria nu are prevăzuți bani pentru grupele cu program prelungit. Nemulțumirea consilierilor PAS a fost provocată și de încercarea eșuată de a convoca astăzi ședința Consiliului municipal Chișinău, care nu a avut loc din lipsă de cvorum, în sala de ședințe venind doar aleșii PAS.
„Niciunul din consilierii municipali ai primarului nu vor să lucreze. Aceștia nici astăzi nu s-au prezentat la ședința extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău, unde urma să fie discutate câteva subiecte extrem de importante care vizează mii de familii din Chișinău precum bugetul pentru anul 2024, finanțarea grupelor cu program extins din clasele primare și alocarea banilor pentru păstrarea serviciului de asistență personală pentru familiile în care sunt persoane cu nevoi speciale. Cu regret, Ion Ceban refuză să lucreze, refuză să convoace ședința CMC, refuză să publice bugetul pentru anul 2024, boicotează implementarea proiectelor mari de infrastructură și zice că nu are bani. Bani există. Bugetul Chișinăului este de circa 7 miliarde de lei, este unul din cele mai autonome și sustenabile bugete din Republica Moldova, însă este administrat extrem de defectuos”, potrivit unui comunicat al fracțiunii PAS.

În replică, viceprimarul Olga Ursu i-a acuzat pe cei din PAS că manipulează, pentru că bugetul municipal nu a fost aprobat până acum din cauza faptului că deputații PAS din Parlament au aprobat cu întârziere, la rândul lor, bugetul de stat.
„Îmi pare rău că astăzi, consilierii municipali PAS au dat buzna în biroul meu cerând explicații de ce nu se aprobă bugetul municipal și de ce nu sunt alocații pentru asistenții municipali și pentru clasele cu program prelungit. Consider că orice consilier municipal, inclusiv consilierii municipali, ar trebui să cunoască în ce mod se aprobă bugetele locale. Acestea vin în urma aprobării bugetului de stat. Le-am dat această explicație de nenumărate ori, însă ei se fac că nu ne aud. Nu înțeleg cu consilierii PAS pot să vină să ceară de la Chișinău prelungirea acestui serviciu, atunci când ei, la nivel de țară, au tăiat 350 de milioane de lei pe domeniul educației, atunci când ei prin aprobarea serviciului „Restart” au anulat acele cofinanțări de la bugetul de stat pentru asistenții personali. Pe data de 29 decembrie, în ultima zi a anului trecut, la ora 16:00, a ajuns circulara Ministerului Finanțelor privind parametrii finali ai aprobării bugetului de stat și doar atunci era posibil într-un mod corect să fie aprobat bugetul municipal. Or toate bugetele locale aprobate anterior acestei circulare, sunt nevoiți fie să ajusteze, fie să reaprobe acești parametri, care au fost modificați în urma aprobării bugetului de stat”, a declarat Olga Ursu.
PAS ia de la Primărie cu mâna Parlamentului și cere cu mâna consilierilor municipali
Autoritățile municipale susțin că gaura bugetară în domeniul asistenței sociale a fost generată de aprobarea de către Parlament a programului „Restart”, care prevede că, începând cu 1 ianuarie 2024, serviciul social „Asistență personală” va fi finanțat din bugetul de stat, cu excepția municipiului Chișinău și a autonomiei găgăuze. Primarul Ion Ceban a declarat că, din cauza votării acestui program, a fost pusă pe seama Primăriei achitarea salariilor pentru 2100 de asistenți personali din municipiu. Iar pentru a suporta aceste cheltuieli, Primăria a fost nevoită să revadă finanțarea mai multor servicii din domeniile educație și social, inclusiv în ceea ce privește activitatea grupelor cu program extins din școli și a cerut optimizarea cheltuielilor operaționale din cadrul întreprinderilor municipale cu cel puțin 10 la sută.