CSE a decis: Consumatorii care cumpără gaz la un preț mai mic de la companiile private, oricum vor achita devierile tarifare, valabile pentru toți

Consumatorii care vor decide să contracteze companiile private pentru a cumpăra gazul la un preț mai mic decât cel reglementat în prezent de ANRE, vor trebui să achite, pe lângă tarif, și devierile tarifare pe care le achită restul persoanelor fizice și juridice de pe teritoriul țării noastre. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat că, prin această decizie, se va face dreptate. 

„Atunci când un consumator pleacă din piața reglementată și în piața liberă găsește un alt furnizor, devierile tarifare, care în mod normal anterior trebuia să le achite, rămân în prețurile reglementate pentru alți consumatori. Ceilalți consumatori trebuie să achite ceea ce nu au achitat cel consumator care a plecat în piața liberă”, a declarat Parlicov. 

O altă decizie a CSE obligă ANRE, în regim rapid, să poată revizui tarifele la gazele naturale. Luni, politicianul Renato Usatîi a dezvăluit că unele companii private livrează gazele naturale la un preț între 11 și 14 lei pentru un metru cub, în condițiile în care tariful pe care îl achită majoritatea consumatorilor este de 29 de lei și 27 de bani. Se întâmplă în condițiile în care legea permite importul de gaze pentru companiile private care au licență în acest sens, a prețul gazului pe burse internaționale a scăzut până la aproximativ 300 de dolari pentru mia metri cubi.

Tot luni, Victor Parlicov a declarat că Guvernul știa despre „inechitatea” de pe piața gazelor din Republica Moldova încă din luna aprilie, însă a dat vina pe Agenția Națională de Reglementare în Energetică pentru acest lucru, care ar fi întârziat să ia măsuri.

„Toate „dezvăluirile” făcute ieri de Renato Usatîi nu sunt decât lectura cu intonație a scrisorii pe care am trimis-o în aprilie către ANRE și pe care o fac publică. Guvernul a sesizat inechitatea de pe piață și a solicitat ANRE să intervină. ANRE, ca regulator independent, trebuie sa vină cu o soluție ca acoperirea devierilor tarifare, formate începând cu 2021, să fie distribuită echitabil între consumatorii de gaz. Mâine, în cadrul Comisiei Situații Excepționale vom interveni ca să grăbim intervenția reglementatorului”, a scris Parlicov pe Facebook. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram