Cutremur în Mitropolia Moldovei. Patru preoți din Criuleni au au trecut cu tot cu parohii la Mitropolia Basarabiei

Patru preoți din Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari au părăsit Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, și au trecut la Mitropolia Basarabiei, aflată sub oblăduirea canonică a Patriarhiei Române. Despre acest lucru anunță chiar BOM, într-un comunicat de presă, în care menționează că i-a oprit pe cei patru clerici de la slujire.

Preoții care au decis să adere la Mitropolia Basarabiei sunt: Teodor Pelin, protopop al bisericilor din r. Criuleni și Dubăsari și paroh al bisericii „Sf. Arh. Mihail” din s. Dubăsarii Vechi, Vasile Enachi, paroh al bisericii „Sf. Ierarh. Nicolae” din satul Ișnovăț, Ioan Gangan, paroh al bisericii „Sf. Ierarh Spiridon” din satul Miclești, și Ioan Solonaru, paroh al bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Cimișeni.

Informația nu a fost confirmată, nici infirmată încă de Mitropolia Basarabiei.

Menționăm că, acum câteva zile, Curtea de Apel Chișinău a anulat, printr-o decizie de judecată, două contracte, semnate la începutul anilor 2000, între Ministerul Culturii și Mitropolia Moldovei, când la putere se afla regimul comunist, condus de Vladimir Voronin. Acestea împiedicau mai multe parohii iasă de sub tutela bisericii ortodoxe subordonată Patriarhiei Ruse și-i ofereau drepturi exclusive asupra lăcașelor de cult. Ca urmare, decizia le-a dezlegat mâinile mai multor preoți, care au devenit liberi să aleagă, la propria discreție, biserica din care vor să facă parte.

Anterior, Mitropolia Basarabiei a anunțat că-i primește sub jurisdicția sa „pe toți clericii și credincioșii, care vor să fie sub omoforul Bisericii Neamului”, fapt ce a nemulțumit biserica rusească, care a acuzat-o că astfel ar corupe preoții. În replică, Mitropolia Basarabiei a venit cu o reacție dură, prin care acuză Mitropolia Moldovei că este o structură bisericească de ocupație, care dezinformează opinia publică, falsifică adevărul, distorsionează realitatea și prezintă trunchiat sau tendențios aspecte istorice sau canoane ale Bisericii. Mai mult, reprezentanța locală a Bisericii Ortodoxe Române a adus un șir de argumente, prin care demonstrează că Mitropolia Moldovei este necanonică.

Distribuie acest articol

One thought on “Cutremur în Mitropolia Moldovei. Patru preoți din Criuleni au au trecut cu tot cu parohii la Mitropolia Basarabiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin