Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, a anunțat joi seară, pe X, președintele Consiliului European, Charles Michel.
„Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova. Consiliul a acordat statutul de candidat Georgiei. Iar UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii. Un semnal clar de speranță pentru popoarele lor și pentru continentul nostru”, transmite președintele Consiliului European.
În urma deciziei, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a scris pe rețelele de socializare că „este o pagină nouă în istoria țării”.
„Moldova întoarce o nouă pagină astăzi cu acordul UE pentru discuțiile de aderare. Simțim îmbrățișarea caldă a Europei astăzi. Vă mulțumim pentru sprijinul și încrederea dumneavoastră în călătoria noastră. Suntem angajați în munca grea necesară pentru a deveni membru al UE. Moldova este pregătită să facă față provocării”, a transmis Sandu pe platforma X.
La rândul său, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat deschiderea negocierilor privind aderarea la Uniunea Europeană, considerând-o o victorie pentru întregul continent și a venit cu un mesaj de felicitare pentru Maia Sandu.
„Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru toată Europa. O victorie care motivează, inspiră și întărește. Le mulțumesc tuturor celor care au muncit pentru ca acest lucru să se întâmple și tuturor celor care au contribuit la acest lucru. Felicit fiecare ucrainean în această zi. Istoria este făcută de cei care nu se plictisesc să lupte pentru libertate” a scris Zelenski pe rețelele de socializare imediat după anunț.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat că țara sa nu intenționează să se implice în ceea ce el consideră a fi o „decizie proastă” a Uniunii Europene de a deschide discuții privind aderarea Ucrainei. Acesta a precizat că Ungaria s-a abținut de la vot după ce a amenințat anterior cu un veto împotriva unei astfel de măsuri.
Ambele agenții de presă Reuters și AFP au raportat că Orban nu era în sală când a fost luată decizia, dar era conștient de modul în care vor vota alți lideri.