Directorul Serviciului de urgență 112 nu trebuia demis! Potrivit legii, instituția nu poartă răspundere pentru activitățile ulterioare ale serviciilor de urgență

Liviu Oboroc

Directorul Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, Liviu Oboroc, nu ar fi purtat răspundere pentru tragedia de la Сăușeni, unde două persoane au murit într-o mașină blocată în zăpadă. Potrivit legislației, Serviciul 112 este eliberat de orice responsabilitate după transmiterea datelor privind apelul de urgență la dispeceratele serviciilor specializate.

Această informație a fost adusă în atenție în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 de vicepreședintele Blocului Puterea Oamenilor, Mihai Stratulat, și susținută de secretarul general al Platformei DA, Liviu Vovc. Ambii oficiali au subliniat că problema nu rezidă în Serviciul 112, ci la nivelul Ministerului de Interne, IGSU, Ministerului Infrastructurii și chiar al prim-ministrului.

„Potrivit Legii 164 cu privire la organizarea și funcționarea de serviciul unic pentru apeluri de urgențe la 112, este art.19 alineatul 2: „Din momentul transmiterii de către serviciul 112 a datelor privind apelul de urgență la dispeceratele serviciilor specializate de urgență, Serviciul 112 și personalul său nu poartă răspundere pentru activitățile ulterioare ale serviciilor specializate de urgență”. Deci, potrivit legislației, Serviciul 112 nu mai poartă nicio răspundere. A picat pentru că nu a fost numit de către PAS”, a declarat în cadrul emisiunii vicepreședintele blocului Puterea Oamenilor, Mihai Stratulat, citat de TV8.

În opinia lui Vovc, convocarea Comisiei Situației Excepționale (CSE) ar fi fost necesară pentru a găsi soluții eficiente în astfel de situații.

„Când oamenii aceștia spun că sună timp de 12 ore și solicită ajutor, spun că este în stare gravă, se simte rău soția, că nu pot să iasă, că deja e acoperită, nu s-a intervenit deloc. Aici problema nu este în 112. 112 a informat mai departe, problema este la nivel de Ministerul de Interne, de IGSU, Ministerul Infrastructurii, la nivel de prim-ministru, care trebuiau să convoace CSE și să facă această celulă de criză ca toți să se adune și să găsească soluțiile cele mai bune”, a menționat Liviu Vovc, secretar general al Platformei DA.

La rândul său, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a declarat că demisiile care au avut loc au rezultat din neconlucrarea dintre Serviciul 112 și Ministerul de Interne. El susține că urmează să se stabilească ce nu a funcționat corect în urma audierilor publice desfășurate de comisia Securitate.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram