Scriitorul Ion Druță a cerut prin testament să fie înmormântat la Soroca, „în patria mică”, așa cum s-a exprimat însuși publicistul. În cazul în care transportarea corpului în Republica Moldova ar fi fost imposibilă, Druță a cerut să fie incinerat, iar „cenușa să fie depusă la monumentul „Lumânarea Recunoștinței” din Soroca”. Testamentul a fost publicat de către Gheorghe Erizanu, șeful editurii „Cartier”.
„Corpul să-mi fie reîntors în patria mică și să fiu înmormântat lângă monumentul Lumânarea Recunoștinței, monument căruia i-am dedicat 16 ani din viața mea. Rog să fiu înmormântat în liniște, fără discursuri lungi. În cazul în care corpul meu nu va putea fi transportat „în patria mică”, solicit să fie incinerat la Moscova, iar cenușa să-i fie transmisă nepoatei mele, Ana Druță, care să o ducă la „Monumentul Recunoștinței””, a scris Druță în testament.
Deși a fost unul dintre cei care a promovat existența așa-zisei limbi moldovenești, Druță a scris în testament că „s-a născut în regatul României și că a scris în limba română și rusă”.
Tot în testamentul său, semnat în data de 30 agust 2023, cu o lună înainte de a muri, Druță a menționat câteva dintre operele sale pe care le consideră cele mai importante. Este vorba despre dilogia „Povara bunătății noastre”, „Biserica albă”, „Mirosul gutuii coapte” și „Ultima lună de toamnă”.