Donald Trump, nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace de o universitate din România

Președintele american Donald Trump a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace de Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din România, printr-o inițiativă anunțată joi, 13 martie 2025, de rectorul instituției, Remus Pricopie.

Propunerea vine ca recunoaștere a eforturilor lui Trump de a promova pacea în regiuni tensionate precum Gaza și Ucraina, potrivit unui comunicat oficial al SNSPA.

„Donald Trump este un politician atipic, care iese din tiparele clasice, dar este orientat spre obiectivul final al păcii. Aceasta înseamnă securitate, respect între națiuni și prosperitate pentru cetățeni, un efort care merită recunoscut și susținut”, a declarat Pricopie pe Facebook.

Rectorul a subliniat contribuțiile lui Trump la detensionarea conflictului din Gaza și la negocierile inovatoare pentru o pace echitabilă în Ucraina, precum și preocuparea sa constantă pentru echilibrul geopolitic global.

SNSPA evidențiază în motivarea sa rolul lui Trump în facilitarea soluțiilor diplomatice, în special în conflictul din Ucraina, unde a promovat respectarea suveranității statelor și securitatea regiunii Mării Negre, în acord cu principiile dreptului internațional.

„Ca instituție dedicată valorilor democratice, SNSPA consideră esențial să sprijine liderii care contribuie la pacea globală”, a adăugat Pricopie.

Universitatea intenționează să invite și alte instituții academice, naționale și internaționale, să se alăture demersului.

Nominalizarea, care va fi înaintată Comitetului Nobel din Suedia, subliniază „vocea puternică” a lui Trump în favoarea păcii, un aspect pe care SNSPA îl vede ca fundamental pentru stabilitatea mondială.

„Este obligația noastră, ca Școală de Guvernare a României, să evidențiem astfel de contribuții”, a conchis rectorul.

Comitetul Nobel norvegian este responsabil pentru selectarea laureaților Premiului Nobel pentru Pace. O nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace poate fi înaintată de orice persoană care este calificată să facă o nominalizare, potrivit site-ului oficial.

Printre persoanele care pot înainta o astfel de nominalizare se numără inclusive profesori de științe sociale, istorie, filozofie, drept sau teologie, precum și rectori ai universităților sau directori ai institutelor de cercetare în domeniul păcii și relațiilor internaționale.

Comitetul Nobel Norvegian, format din cinci membri numiți de Parlamentul Norvegiei, analizează nominalizările și alege laureatul, care este anunțat în octombrie și premiat pe 10 decembrie, la Oslo.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *