Dosarul „Plahotniuc” bate pasul pe loc. Veronica Dragalin acuză judecătorii că ar tergiversa intenționat examinarea cazului

Niciun dosar în care este vizat fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc nu a ajuns pe masa judecătorilor, în pofida multiplelor învinuiri care i-au fost aduse până acum. A recunoscut-o chiar șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care spune însă că răspunsul în acest sens ar trebui căutat la judecători, nu la procurori.

Dragalin a declarat, în cadrul unei emisiuni la TV8, că anchetatorii și-au făcut treaba și că își doresc începerea examinării dosarului, însă procesul ar fi blocat de către judecători.

„Procuratura Anticorupție a terminat urmărirea penală și a fost gata să-l trimită în judecată în august sau septembrie 2022. Noi suntem în luna mai și încă nu avem o decizie care să ne permită să-l putem trimite în judecată. Nici nu e vorba că am ajuns în judecată și urmează nu știu câte ședințe. Nu am obținut permisiunea de la judecător să-l trimitem în judecată”, a spus Veronica Dragalin.

În acest context, ea a subliniat că sistemul judecătoresc din Republica Moldova ar fi viciat, iar din acest motiv, cazurile de rezonanță rămân în aer.  

„Eu chiar nu înțeleg cum noi în țara asta putem spune că avem un sistem de justiție, când așa o decizie poate fi plimbată pe la nu știu câte curți, ca să treacă aproape un an de zile fără ca să putem trimite un dosar în judecată”, a adăugat șefa PA.

Procuratura Generală l-a pus sub învinuire pe Vladimir Plahotniuc în mai 2020, în dosarul „furtului miliardului”. Asta după ce, în 2019, a fost dat în urmărire internațională fiind acuzat de escrocherie, spălare de bani și crimă organizată. Fostului lider democrat i-au fost emise mai multe mandate de arestare în absență, cel mai recent în iulie 2022 în dosarul penal „Metalferos”.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *