Economistul Vasile Tofan crede că autoritățile ar trebui să se ocupe de criza apei, nu de determinarea prețului la cafeaua din aeroport

Economistul și omul de afaceri Vasile Tofan crede că autoritățile statului ar trebui să se concentreze pe problemele cu adevărat importante ale oamenilor, cum ar fi, de exemplu, cea a accesului la apă, nu să se ocupe de „determinarea prețului la cafea de la aeroport”. Potrivit lui, una dintre problemele stringente ale agricultorilor este lipsa irigării, iar statul trebuie să construiască apeducte și rețele de irigare. 

„Trebuie să rezolvăm problema accesului la apă. Accesul la apă este posibil prin irigare. Noi avem mare interes într-o mare vinărie din Moldova, suntem acționari. Noi avem circa 600 de hectare la sud. Unde e groază problema cu apa. Noi am implementat irigarea pentru 400 de hectare într-o altă parte a Moldovei, unde avem Nistrul aproape. Din banii noștri, statul nu ne-a dat nimic absolut. Avem un mare plus pe productivitate. Acum același lucru trebuie să-l facem la sud. Cum poate să ne ajute statul. Să ne ajute cu aducția apei,  cu asta trebuie să se ocupe statul, cu proiecte pe care mediul privat nu le poate face. La sud, trebuie să aducem apa de la 13 kilometri, din lacul Ialpug. Niciun agent privat nu poate să construiască un apeduct de 13 kilometri, fiindcă statul trebuie să-l construiască din granturi, iar irigarea capilară o facem noi din banii noștri. Dar aduceți, oameni buni, apa. Vă rog frumos. Pentru mine statul cu astfel de lucruri trebuie să se ocupe, dar nu cu determinarea prețului la cafea de la aeroport. Cu tot respectul”, a declarat Tofan în cadrul emisiunii Cutia Neagră Plus de la TV8. 

Sectorul agricol din Republica Moldova degradează constant, în special în ultimii cinci ani, și a coborât în prezent sub nivelul din 2014. Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, în 2024, producția agricolă a scăzut cu 15% comparativ cu anul precedent.

Potrivit lui Ioniță, în ultimii 10 ani, au existat 5 ani de creștere, urmați de 5 ani de scădere. Cele mai afectate au fost culturile de rapiță, care s-au redus cu 60 la sută, în ultimul deceniu, urmate de porumb, care a scăzut cu 47%. Și producția de sfeclă de zahăr a scăzut drastic, din 2014 până în 2024, cu minus 32 la sută.

Singurul sector în care se înregistrează o ușoară creștere, de 5,7%, este cel zootehnic. Ca urmare a decinului din agricultură, 31 de mii de oameni au rămas fără locuri de muncă, fapt care i-a determinat să migreze, fie spre Chișinău, fie peste hotarele Republicii Moldova, ceea ce contribuie direct la depopularea satelor.  

Expertul mai notează că Republica Moldova este țara din Europa care folosește cel mai puțin apă pentru irigații. Situația e și mai gravă în condițiile în care, în ultimii 10 ani, precipitațiile au scăzut cu 20%, iar în lipsa sistemelor de irigare, agricultura are și mai mult de pătimit.

„Singura soluție reală? Sistem de irigații național. Oricine vorbește despre strategii pentru sate fără să pomenească irigațiile nu trăiește în realitate. Dacă vrem sate vii și o agricultură funcțională, trebuie să începem de la ceea ce e esențial, apa”, concluzionează Veaceslav Ioniță în analiza sa.

0 Votes: 0 Upvotes, 0 Downvotes (0 Points)

Leave a reply

PARTENERIAT

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...