EDITORIAL | Igor Grosu, sperietoarea de investitori sau reversul medaliei Iaroslav cel Înțelept

Premierul Dorin Recean a fost, săptămâna trecută, la Berlin, unde, de la tribuna forumului româno-german, chema investitorii străini să investească în Republica Moldova, încercând să-i convingă pe toți că statul nostru este „o destinație a oportunităților pentru investitorii străini”. Nimic de reproșat. O acțiune și un îndemn logic, ținând cont de faptul că toți ne ocolesc și nimeni nu vrea să pompeze bani în afacerile din R.Moldova. 

Doar că ce folos din efortul lui Recean și ce mai contează toate strategiile de atragere a investițiilor străine, când, trei zile mai târziu, apare la televizor proaspătul posesor al ordinului Prințul Iaroslav cel Înțelept, șeful Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, și ne anunță că „Republica Moldova se află într-o confruntare deschisă cu Federația Rusă”.

Dacă să presupunem varianta optimistă că, după îndemnurile lui Recean, câțiva investitori germani au decis să vină să investească în Moldova, ce-au făcut afaceriștii când au aflat că „Die Republik Moldau befindet sich in einer offenen Konfrontation mit der Russischen Föderation”?

Declarația asta numai înțeleaptă n-o poți numi. Unde mai pui că a fost, sunt aproape convins, spusă la nimereală, trântită din pod, într-un context care putea fi lejer evitată. Declarația asta e fix ca anunțul cu aruncarea în aer a pistei aeroportului în cazul în care ar fi intrat, în 2021, rușii peste noi. Imediat după asta a zbughit-o Wizz Air de la Chișinău. Și tot atunci, coincidență sau nu, au început problemele la Air Moldova. Să-i amintească cineva lui Grosu că el e președinte de Parlament, nu președinte de colhoz, iar declarațiile unui șef de Legislativ sunt luate de bune, chiar dacă sunt spuse într-o doară, de dragul PR-ului politic. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *