EDITORIAL | Părinții judecătorului Chirtoacă sunt, de fapt, părinții noștri, ai tuturor, iar prin umilirea lor am fost umiliți cu toții

Cea mai umilitoare fază a interogatoriului la care au fost supuși părinții judecătorului Chirtoacă constă în implicarea acelui străin, care, cu aere de inchizitor, tăpșea în picioare demnitatea bieților oameni. Un neica nimeni, adus nu știu de pe unde, care a venit în casa noastră să ne decidă viața, chiar dacă n-are idee prin ce a trecut și mai trece poporul ăsta năpăstuit.

E una să te judece ai tăi și e cu totul altceva să o facă un venetic, care, în mod natural nu poate face dreptate, deoarece este prin definiție insensibil și superficial.

Dar problema nu e a veneticului, problema vine de la cei care l-au adus. Și care ne tot amenință că vor aduce străini aici ca să ne „reformeze” viața, conform „standardelor” lor.

Dreptatea și justiția nu-s același lucru, pentru că simțul dreptății vine din interior, este un lucru care depășește cadrul formal, definit prin legi aproximative și șabloane. De aceea, unui om îi poți face bine și poți îndrepta pe calea cea dreaptă doar dacă îi înțelegi frământările lăuntrice, fricile și tainele pe care le are și de care se rușinează în adâncul sufletului lui.

Așadar, la această umilință publică am fost supuși cu toții, toată societatea noastră, iar vocea tremurândă a acelor doi sărmani părinți, care s-au mai jerftit o dată ca să-și ajute copilul, arată adevărata noastră esență, de care ar trebui să țină cont cei pe care îi împuternicim să ne apere și să ne reprezinte.

Dar cei care sunt astăzi la putere nu ne reprezintă pe noi, ci pe străinul pe care l-au adus aici ca să ne mai calce o dată demnitatea în picioare. Pentru că ei înșiși sunt străini de fricile, durerile, tainele și complexele noastre. Pentru că ei înșiși ne disprețuiesc, la fel ca și toți cei pe care îi slujesc.

Nu poți alege corect, dacă nu conștientizezi aceste lucruri!

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *