„Statul multietnic” și „rusa – limbă de comunicare”, sintagme de serviciu ale socialiștilor, comuniștilor și altor „stataliști”, vor fi consolidate și vor pinde o nouă viață datorită unei inițiative a Partidului Acțiune și Solidaritate. Guvernarea proeuropeană de la Chișinău își propune, din banii tuturor cetățenilor moldoveni, să „informeze corect” minoritățile etnice despre „politicile statului”, nu în limbile lor, ci exclusiv în rusă, prin crearea unui post național de televiziune, ce va emite în această limbă.
După decenii de rusificare a minorităților etnice din R. Moldova, care nici în 2025 nu au o școală cu predare integrală în găgăuză, ucraineană sau bulgară, ci doar în rusă, PAS adâncește o rană mai veche și mai pune o piatră la practica sovietică de deznaționalizare, doar că de această dată în contextul „parcursului european al țării” și sub umbrela „luptei contra dezinformării și propagandei din Rusia”.
„Cetățenii Republicii Moldova, indiferent ce limbă vorbesc trebuie să cunoască și să fie la curent cu politicile statului”, susține deputatul PAS Eugeniu Sinchevici. Parlamentarul s-a ascuns să spună însă că „indiferent de ce limbă vorbesc cetățenii”, ei vor fi informați exclusiv în limba rusă. Harașo, tovărășie!
Inițiativa pune capac unui șir de încercări, inclusiv prin proiecte finanțate de europeni, de a scoate de sub „talaghirul rusificării” minoritățile etnice, care continuă să fie încorsetate în viziuni și strategii naționale artificiale elaborate cu mulți ani în urmă la Moscova, străine propriilor neamuri.
Guvernarea pare să uite și de propriul recensământ, la care 11% din cei 2,4 milioane de cetățeni ai R. Moldova au declarat rusa drept limbă maternă. Astfel, din punct de vedere statistic, din bugetul de stat vor fi alocate sume enorme pentru crearea unei televiziuni naționale destinate unui cetățean din 10. Un calcul total deplasat în raport cu cealaltă pondere de aproape 10 la sută a cetățenilor R. Moldova care vorbesc, cumulat, limbile ucraineană, găgăuză, bulgară și romani.
Acum, prin absurd, imaginați-vă că și în alte state, în spiritul „alinierii la standardele europene”, se merge pe același calapod al „rațiunii” celor de la PAS. În România, guvernul ar trebui să creeze o televiziune publică cu acoperire națională în limba maghiară, aceasta fiind a doua cea mai vorbită limbă în România, în Rusia să fie lansat un post TV federal în tătară, în Turcia – în kurdă, iar în Germania – în turcă. Evident, inițiativa ar fi o utopie în aceste state.