Toată epopeea asta cu premiul de 30 de mii de euro oferit Maiei Sandu de primarul din Timișoara este departe de a fi încheiată și sunt sigur că îi va sta ca un cui în talpă și președintelui, și partidului de guvernare. Cine e de vină? Tot ei sunt de vină. Habar n-am cine sunt autorii acestei combinații, dar și-au făcut-o cu mâna lor. Iar tot ce fac ei cu mânuțele lor, de obicei n-are viață lungă.
Să fim serioși, 30 de mii de euro nu este o sumă mare pentru Maia Sandu. E un fleac. Să riști și să te expui în acest hal pentru 30 de mii de euro, o sumă nesemnificativă chiar și pentru politica din Moldova, e o mare greșeală tactică.
Mediatizarea excesivă, în special de către presa apropiată de PAS, a cadoului de 30 de mii de euro, a contribuit și ea la toată tevatura care are loc și care va urma. Știre că Sandu va primi banii, știre că se pregătește să meargă după bani, știre că a urcat în avion, știre că a ajuns, știre că a coborât, știre cu billboard-urile cu chipul Maiei Sandu pe străzile din Timișoara, știre că a luat premiul, cu discursul etc. Te ia cu amețeala. De parcă a luat Nobelul.
Și, când colo, Sandu se trezește că nu are voie să ia banii. Bun, nu se trezește așa, deodată. Îi spune unul că nu e legal, altul că nu e bine, chiar și președintele Comisiei Juridice din Parlament, Olesea Stamate, i-a transmis că legea nu permite ca un șef de stat să ia bani. Bine, a doua zi Stamate a sucit-o și a spus că, atenție!, dacă banii vin împreună cu diploma, atunci legea nu interzice. Schimbarea de macaz poate avea doar două explicații: fie și-a mușcat singură limba, fie a fost pusă la zid. Ambele variante însă compromit și mai mult actuala guvernare.
Așadar, întrebări în spațiul public, nedumeriri, acuzații, și abia după 10 zile de la evenimentul de la Timișoara, Președinția decide să iasă cu o reacție și ne anunță că nu a luat banii și că a trimis un demers la CNA să vadă dacă, poate, totuși, cumva-cumva, are voiea să-i ridice. Și asta în condițiile în care legea spune clar că un demnitar nu are voie să ia bani cadou.
Scrie în lege, nu în statutul politic al PAS. La ce bun să mai întrebi CNA dacă se poate? Dar noi trăim în R.Moldova condusă de PAS, iar legea, când e cazul și o cere interesul (partidului) statului, poate fi și ocolită.
Cu cât mai mult o scaldă și cu cât mai mult vor întinde acest subiect, cu atât mai multe întrebări vor apărea. Așteptăm răspunsul CNA. Îmi imaginez cum stau, sărmanii, și se gândesc cum și ce să să scrie în răspuns. Să scrie că „legea interzice, dar, dacă tare vrea Maia Sandu, noi credem că se poate” – e o prostie, să scrie un răspuns banal că legea interzice – e sinucidere curată. Grea misiune.
Cheița e la Maia Sandu, care ar trebui să iasă public și să refuze banii și să încheie toată povestea asta. Cu toate riscurile aferente acestei decizii. Asta dacă are suficientă maturitate politică. În caz contrar, subiectul va fi speculat politic în detrimentul PAS mult și bine (nu că n-ar merita). Iar cum am intrat în an electoral, e mană cerească pentru toți cei care nu-i au la inimă pe cei de la guvernare. Iar din ăștia-s tare mulți.