Noile tarife anunțate de administrația Trump, care impun taxe de 20% pe exporturile Uniunii Europene către SUA, ar putea, paradoxal, să avantajeze consumatorii europeni pe termen scurt, transmite Euronews. Pe măsură ce cererea scade în SUA, stocurile de mărfuri s-ar putea acumula în Europa, ceea ce ar duce la o ofertă mai mare pe piața internă și, implicit, la reduceri de prețuri și discounturi.
Piața bursieră globală a fost zguduită de un nou val de volatilitate, iar companiile dependente de lanțurile de aprovizionare internaționale se confruntă cu incertitudine după ce SUA au introdus tarife semnificative.
UE, cu un tarif de 20%, se numără printre cei afectați, ceea ce va face bunurile europene – precum parmezanul italian sau vinul franțuzesc – cu 20% mai scumpe pentru americanii de rând. Sectorul auto european, în special, riscă să piardă competitivitatea pe piața americană.
Totuși, economiștii sugerează că această lovitură pentru exportatori ar putea transforma Europa într-un beneficiar neașteptat. În 2023, UE a avut un excedent comercial cu SUA de 156,6 miliarde de euro (503,8 miliarde exporturi vs. 347,2 miliarde importuri), concentrat în sectoare precum farmaceutice (57 miliarde euro), automobile (44 miliarde euro), băuturi (8 miliarde euro) și bunuri de lux (9 miliarde euro).
Dacă exporturile către SUA scad, surplusul de produse – de la medicamente și mașini la haine și alimente – ar putea inunda piața europeană, reducând prețurile. În plus, mărfuri deviate din țări precum China sau Japonia, lovite și ele de tarife, ar putea amplifica această tendință.
Pe fondul temerilor inițiale, riscurile inflaționiste rămân scăzute. Prețurile petrolului au scăzut cu peste 3%, iar gazul european Dutch TTF cu 2%, pe măsură ce piețele anticipează o cerere globală mai slabă. Euro s-a apreciat cu 1,5% față de dolar, atingând 1,10 – un maxim al ultimelor șase luni – ceea ce reduce presiunea inflației importate. Astfel, în ciuda șocului comercial, consumatorii europeni ar putea profita de prețuri mai mici la o gamă variată de produse, cel puțin temporar.