Experții economici, despre limitarea plăților cash: Efectul de bumerang al legii ar putea duce la stimularea plăților la negru

Noua lege care limitează circulația banilor în numerar a fost votată joi, 1 februarie, în prima lectură în Parlament, însă îngrijorările experților cu privire la posibilele efecte negative ale noilor prevederi asupra economiei sunt tot mai mari.

Potrivit proiectului de lege, limita plăților efectuate în numerar va fi restricționată la 100.000 de lei lunar sau anual, în funcție de categoria și frecvența acestora. Această măsură ar urma să combată economia subterană și să încurajeze tranzacțiile oficiale, spun autoritățile. Cu toate acestea, experții, citați de bani.nd, susțin că efectul real ar putea fi exact opusul.

Economistul Iurie Rija avertizează că pensionarii cu venituri mici din zonele rurale ar putea fi cei mai afectați de noile restricții.

„Efectul bumerang al legii ar putea duce la descurajarea plăților oficiale și, în schimb, la stimularea plăților la negru. Cetățenii și agenții economici ar putea căuta alternative pentru a evita limitările impuse. Proiectul impune costuri adiționale pentru deschiderea conturilor și deplasările la filiale, afectând direct pătura săracă și vulnerabilă a societății.

Agenții economici care lucrează oficial ar putea pierde potențiali furnizori din domeniul fitotehniei și zootehniei, deoarece unele persoane fizice preferă tranzacții neoficializate”, e de părere Iurie Rija, citat de bani.md.

Ion Cuhal, administratorul unei companii, a subliniat că aceste restricții ar putea duce la închiderea mai multor întreprinderi mici și mijlocii, având un impact negativ asupra economiei în ansamblu.

„Nu văd necesitatea să batem în cetățean și în companiile care achiziționează materia primă, ambalează și exportă. Această lege este mai degrabă în interesul băncilor, deoarece pentru fiecare tranzacție sunt aplicare comisioane. În cazul în care va fi votată va dispărea ramura de achiziție a materiei prime de la populație”, a declarat Cuhal.

În concluzie, notează sursa citată, deși intenția legii este de a combate economia subterană, există temeri că aceasta ar putea avea efectul opus, stimulând plățile la negru și menținând sau chiar amplificând prezența economiei tenebre.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram