Miniștrii Apărării din țările Uniunii Europene nu au ajuns la o decizie unanimă privind ridicarea în comun a restricțiilor privind utilizarea armelor furnizate Ucrainei pentru loviturile pe teritoriul Rusiei. Despre aceasta a anunțat șeful diplomației europene, Josep Borrell, după o întâlnire informală a oficialilor care a avut loc vineri la Bruxelles.
În urma aceste întrevederi, s-a decis ca fiecare țară să rezolve în mod independent această problemă.
„Cred că lipsa unui acord se datorează unor motive politice”, a declarat Borrell, reiterând apelurile sale anterioare că „nu există nimic în dreptul internațional care să împiedice Ucraina să lovească teritoriul rusesc.”
Uniunea Europeană a respins și cererea de la Kiev ca blocul să antreneze soldați ucraineni în țara devastată de război. Statele europene au convenit să antreneze încă 15.000 de soldați ucraineni, ridicând numărul total al celor care vor beneficia de pregătire la 75.000. Instruirea va avea loc „cât mai aproape de Ucraina, dar nu pe teritoriul acesteia.”
Un „mic centru de coordonare” va fi deschis la Kiev pentru a gestiona această misiune de instruire. Potrivit lui Borrell, ajutorul militar total al UE către Ucraina a ajuns la 43,5 miliarde de euro.
„Până în martie, va veni a doua tranșă din profiturile activelor rusești blocate în UE. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru întărirea industriei de apărare a Ucrainei,” a adăugat Borrell.
Kievul a cerut UE să ia în considerare desfășurarea unor antrenamente pe teritoriul Ucrainei, argumentând că acest lucru ar fi mai rapid, mai rentabil și mai ușor din punct de vedere logistic decât în interiorul Uniunii.
Totuși, mai multe țări membre ale UE sunt reticente în a desfășura trupe în Ucraina, exprimându-și îngrijorarea cu privire la siguranța personalului și punând la îndoială dacă o astfel de mișcare ar devia forțele ucrainene de la misiunea lor principală, care este protejarea instructorilor.
„Unele state membre erau pregătite, altele erau reticente”, a declarat Borrell.
Această decizie nu va împiedica statele membre ale UE, fie individual, fie în grup, să desfășoare antrenamente pe teritoriul Ucrainei, transmite Reuters. Franța a propus o astfel de perspectivă anul acesta, dar diplomații afirmă că nu există semne că aceasta ar putea deveni realitate în curând.