Fermierii amenință cu proteste, în cazul în care Guvernul nu va interzice importul producției agricole din Ucraina: Pierderile fermierilor au ajuns la 2 miliarde de lei!

Republica Moldova a întârziat nepermis de mult aplicarea măsurii de interzicere a importurilor de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina, iar dacă o asemenea decizie nu va fi luată în această săptămână, fermierii din țară anunță că vor ieși la proteste împotriva guvernării. Ultimatumul a fost dat de către Asociația Forța Fermierilor, care insistă că situația agricultorilor moldoveni este catastrofală. 

Potrivit asociației, din cauza prăbușirii vertiginoase a prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an sub presiunea producției din Ucraina, pierderile agricultorilor de la diferența de prețuri au fost de  cel puțin două miliarde de lei. 

„Asociația Forța Fermierilor cere urgentarea luării deciziei privind alinierea la Decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, florii soarelui și rapiței pentru cinci țări din Europa de Est. Organizația noastră reiterează, a câta oară, că majoritatea fermierilor mici și mijlocii din Moldova se află în pragul falimentului. În prezent, prețul unui kg de grâu a coborât la 2,8 lei per kg, pe când prețul de cost este circa 5 lei pentru un kilogram. Cea mai dramatică diminuare a prețurilor se atestă la floarea soarelui – minus 3,5-4 lei per kg. Acum, producția se vinde sub 7 lei per kg, având prețul de cost al unui kilogram de aproximativ 10 lei”, se arată într-un comunicat al Asociației.  

Potrivit Asociației Forța Fermierilor, catastrofa prețurilor este amplificată de seceta severă din anul trecut, problemele enorme în ceea ce privește reeșalonarea creditelor și recreditarea sectorului agrar, precum și lipsa unui suportului minim din partea statului. 

„Care ar fi soarta majorității agricultorilor, dacă, în următoarele două luni, în țară, în urma invaziei producției din Ucraina, nu vor fi spații necesare pentru depozitarea producției agricole din recolta nouă, iar prețurile la materia primă vor continua căderea liberă? Răspunsul este evident. Insolvabilitatea fermierilor, dispariția a mii de locuri de muncă, accelerarea exodului și distrugerea definitivă a satelor. Insistăm ca în cele mai proxime termene să fie identificate mijloacele financiare pentru compensarea agricultorilor pierderilor din cauza micșorării catastrofale a prețurilor la producția agricolă, precum și realizarea celorlalte promisiuni, asumate anterior în fața fermierilor. În caz contrar, este foarte probabil că, în curând, toata țara va fi cuprinsă de protestele agricultorilor”, se mai arată în comunicatul Asociației. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram