Financial Times: R. Moldova și UE vor semna un acord în domeniul apărării la un nivel fără precedent

R. Moldova și UE sunt pregătite să-și aprofundeze cooperarea în domeniul apărării la un nivel fără precedent. Conform unei propuneri UE, care urmează să fie aprobată săptămâna viitoare și văzută de Financial Times, Moldova își va spori schimbul de informații, va efectua exerciții militare comune și va fi inclusă în achiziția comună de arme a blocului – măsuri care ar constitui cel mai profund pas formal de a consolida legăturile sale de securitate cu partenerii occidentali.

„Parteneriatul de securitate și apărare” propus cu Bruxelles-ul vine în ciuda avertismentelor repetate ale oficialilor ruși că Moldova s-ar putea confrunta cu aceeași soartă ca și Ucraina dacă se va alinia cu Occidentul, notează publicația.

Noul parteneriat de securitate cu Bruxelles-ul ar urma să „consolideze” participarea Republicii Moldova la misiunile de apărare ale UE, inclusiv la exerciții militare „în direct”. Chișinăul ar fi, de asemenea, integrat în „inițiative legate de industria de apărare, inclusiv achiziții comune”.

De asemenea, Moldova și UE vor lua măsuri pentru „extinderea domeniului de aplicare” și creșterea nivelului de clasificare a informațiilor partajate, se arată în propunere. Parteneriatul va urmări, de asemenea, să sporească cooperarea dintre agențiile moldovenești și europene pentru a se apăra împotriva manipulării externe, amenințărilor cibernetice și teroriste, se arată în document.

„Aceasta este o confirmare a integrării sporite a poziției de securitate și apărare a Republicii Moldova cu UE”, a spus un oficial implicat în negocierile privind acest acord.

„A parcurs un drum lung în doar doi ani. Acest lucru pune structura și organizarea în jurul cooperării”, a adăugat oficialul.

Propunerea va fi discutată de diplomații UE săptămâna aceasta și urmează să fie aprobată oficial săptămâna viitoare, au spus oficialii. Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană au refuzat să comenteze, notează FT.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *