Republica Moldova continuă să înregistreze o rată scăzută de ocupare a forței de muncă. În 2024, populația ocupată număra aproximativ 854 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că doar 42 la sută dintre cetățenii care au 15 ani și peste sunt angajați în câmpul muncii. Această cotă a scăzut cu 3,7% față de anul 2023.
În prezent, vârsta medie a populației ocupate este de 44 ani. Dintre adolescenții și tinerii, care au între 15 și 34 de ani, au un loc de muncă doar 39 la sută.
Datele Biroului Național de Statistică arată că în agricultură activează 18,1% din populația ocupată, iar restul au alte activități economice. De exemplu, în sectorul de servicii sunt 61% din totalul persoanelor ocupate, după care urmează industria, cu 13,4%, și construcțiile – 7,5%.
O treime din toiată forța de muncă a R. Moldova se află în municipiul Chișinău, iar cei mai puțini, de doar 15 la sută, din totalul populației active, în raioanele de sud.
Datele statistice mai arată că cei mai mulți, 69 la sută, activau în sectorul privat, iar restul – în instituții și întreprinderi publice.
Ponderea persoanelor care au un loc de muncă informal este de 20,6% din totalul persoanelor ocupate. În agricultură, ocuparea informală a fost de 64,4%, iar cea mai mare pondere a persoanelor ocupate informal în activitățile neagricole este înregistrată în construcții – 63,3% din totalul persoanelor ocupate în acest sector.
Biroul Național de Statistică mai arată că, oficial, în Republica Moldova sunt 35,2 mii de șomeri. În total, populația în afara forței de muncă este de peste 1,1 milioane de persoane. În cadrul populației inactive de 15 ani și peste cea mai mare pondere, peste 42,6%, revine pensionarilor. Aceștia sunt urmați de elevi și studenți (14,1%) și grupa persoanelor care îngrijesc de familie (10,5%).