Cabinetul de miniștri a aprobat, la propunerea Ministerului de Interne, Regulamentul de organizare și funcționare a sistemului digital de radiocomunicații speciale critice în standard TETRA, anunță Poliția de Frontieră. Proiectul presupune consolidarea infrastructurii critice naționale și a managementului unitar centralizat, prin instituirea platformei comune a entităților publice.
Astfel, instituțiile care asigură ordinea și securitatea publică vor putea transmite mai eficient informațiile protejate în situații de urgență și de criză. În acest sens, este reglementat mecanismul de funcționare al sistemului TETRA, destinat transmiterii informației protejate prin intermediul rețelei de servicii radio, mobile voce şi date, criptate pentru necesitățile entităților publice în interiorul țării şi în cadrul cooperării transfrontaliere.
Potrivit autorităților, Hotărârea de Guvern va consolida implementarea obiectivelor precum, coordonarea rapidă a forțelor de intervenție din cadrul instituțiilor cu atribuții privind gestionarea situațiilor de urgență.
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră este unul dintre administratorii sistemului, iar pentru anul 2023, pentru bugetul autorității au fost prevăzute şi aprobate sumele necesare de bani pentru asigurarea mentenanței infrastructurii de telecomunicații şi optimizarea sistemului de radiocomunicații în standard TETRA. Sursa citată menționează că platforma comună va avea un impact favorabil asupra calității vieții cetățenilor, prin gestionarea eficientă a situațiilor de urgență, diminuarea pierderilor umane și materiale.
TETRA (Terrestrial Trunked Radio) este un sistem profesional de comunicatii radio mobile și poate fi asimilat cu o rețea de radiotelefonie privată, cu un număr foarte mare de abonați, având punct de intrare / ieșire cu rețelele de telefonie mobilă. Este proiectat în mod special, pentru utilizarea de către instituțiile participante la acțiuni de urgență (forțele de poliție, pompieri, ambulanța).