După ce Parlamentul a luat act de cererea de demisie din funcția de director al Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu a ținut astăzi un briefing, în cadrul căruia a prezentat rezultatele activității instituției pe durata mandatului său.
„Pe parcursul respectivei perioade, în cadrul CNA au fost examinate 1228 de infracțiuni, dintre care 480 au fost finalizate și 307 au fost acceptate de procurori pentru a fi remise în instanța de judecată cu propunere de învinuire. Vreau să atrag atenția asupra rezultatelor foarte bune care au fost atinse de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA. În această perioadă am reușit să punem sechestre pe bunuri în valoare de 2, 6 miliarde lei. O bună parte din aceste sechestre au fost aplicate înafara țării”, a declarat Rusu.
Rusu a afirmat că în timpul celor aproape doi ani de mandat, instituția a efectuat investigații asupra mai multor funcționari publici, conducători de instituții, președinți de raion, precum și judecători și procurori.
„Vreau, de asemenea, să atenționez că au fost depuse eforturi importante pentru a curăța centrul de angajați cu suspiciuni de comitere a actelor de corupție. Astfel, în această perioadă au plecat 50 de persoane și au fost angajate altele 45 pentru o procedură foarte riguroasă de verificare, inclusiv trecerea poligrafului”, a mai declarat fostul director al CNA.
La întrebarea jurnaliștilor despre motivul plecării sale din funcție, el a refuzat să ofere un răspuns, afirmând că acesta a fost un briefing de presă.
Mandatul șefului Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, a încetat oficial astăzi. Parlamentul a luat act de cererea de demisie a directorului CNA, depusă în 10 octombrie. Odată cu încetarea mandatului șefului CNA, încetează și mandatele adjuncților instituției – Vadim Cojocaru și Alexandr Pînzari.