FOTO | Apă potabilă din România. A fost inaugurat proiectul transfrontalier privind conectarea la rețea a localităților din stânga Prutului

Locuitorii din raioanele Hâncești, Florești și Glodeni din Republica Moldova vor avea acces la apă potabilă din România, datorită unui proiect amplu inițiat de ApaVital. La inaugurarea primului punct de subtraversare a râului Prut cu apă potabilă au fost prezenți oficiali importanți din ambele țări, inclusiv ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor de la București, Mircea Fechet, și consulul general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, precum și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu.

Evenimentul a avut loc în comuna Măcărești, raionul Ungheni, unde ApaVital a realizat prima subtraversare a râului Prut pentru alimentarea cu apă a acestei localități. Investiția în această etapă a proiectului a fost de 2,5 milioane de lei românești, echivalentul a 10 milioane de lei moldovenești.

Proiectul are în vedere extinderea conductelor de alimentare cu apă potabilă din stația de tratare Chirița, Iași, în Republica Moldova, cu scopul de a furniza apă potabilă pentru peste 200.000 de locuitori ai Republicii Moldova. În cadrul acestui proiect, vor fi construite patru traversări între localități din România și Republica Moldova, inclusiv două subtraversări și două supratraversări ale râului Prut.

Anul trecut, Guvernele României și Republicii Moldova au semnat, la Iași, un act adițional la acordul încheiat în 2021 privind reglementarea construirii unor apeducte, în urma căruia i-a fost permis operatorului ApaVital să execute lucrările de subtraversare a râului Prut cu scopul de a furniza apă potabilă pentru peste 200 000 de locuitori ai Republicii Moldova.

Proiecte de infrastructură pentru furnizarea apei potabile urmează să fie realizate în raioanele Ungheni, Nisporeni, Hâncești, Fălești și Glodeni, cu scopul de a extinde conductele de alimentare din stația de tratare Chirița, Iași, România, în Republica Moldova.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram