Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a slujit vineri, de marea sărbătoare a Înălțării Sfintei Cruci, prăznuită de creștinii ortodocși de stil vechi în 27 septembrie, la parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Căușeni. Cu această ocazie, înaltul ierarh al Mitropoliei Basarabiei a mers pe una din colinele orașului pentru a sfinți o Troiță ridicată de localnici, în cinstea eroilor.
Ceremonia solemnă s-a desfășurat în prezența unui sobor de preoți și credincioșii parohiei, dar și reprezentanți ai autorităților, care au participat la serviciul divin. După slujba de sfințire a fost săvârșit și un parastas pentru cei trecuți în veșnicie, care au luptat pentru libertatea și demnitatea poporului nostru.
În cuvântul de învățătură, rostit după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Părintele Episcop Veniamin a vorbit despre însemnătatea sărbătorii, spunând ca aceasta amintește de simbolul suprem al iubirii și al jertfei – Crucea pe care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pentru mântuirea întregului neam omenesc.
„Privim spre Cruce nu doar ca spre un obiect, ci ca spre semnul biruinței și al vieții veșnice”, a subliniat Episcopul Basarabiei de Sud.
Preotul paroh, Andrian Iațco, a mulțumit ierarhului, autorităților locale și credincioșilor pentru realizarea troiței, nădăjduind ca în viitor să capete contur și alte proiecte aflate curs de realizare.
Praznicul Înălțării Sfintei Cruci amintește de momentul când Sfânta Împărăteasă Elena a găsit lemnul Sfintei Cruci în anul 328, la Ierusalim. Crucea care fusese instrumentul de tortură a devenit simbolul biruinței. După ce lemnul Sfintei Cruci a fost găsit, a fost înălțat cu mare cinste în fața credincioșilor.