FOTO | Israelul întrerupe orice contact cu Fâșia Gaza. Mii de muncitori palestinieni au fost trimiși înapoi în enclavă

Israelul a anunţat, în noaptea de joi spre vineri, că returnează în Gaza toţi muncitorii din Fâşie blocaţi după atacul Hamas din 7 octombrie şi că taie toate legăturile cu teritoriul controlat de organizaţia islamistă, transmite AFP.

„Lucrătorii din Gaza care se aflau în Israel în ziua în care a început războiul vor fi trimişi înapoi în Gaza”, a declarat cabinetul de securitate israelian într-un comunicat pe X.

În general vorbind, „Israelul întrerupe toate legăturile cu Gaza, nu vor mai fi muncitori palestinieni din Gaza”, a subliniat cabinetul.

Mii de muncitori transfrontalieri din Gaza și muncitori din Israel și Cisiordania ocupată au fost deja trimiși înapoi în Gaza vineri, au declarat jurnaliştii Reuters. Unii s-au întors prin trecerea Kerem Shalom la est de punctul de trecere a frontierei Rafah dintre Fâșia Gaza asediată și Egipt, au spus aceștia.

Jurnaliștii britanici notează că muncitorii care trec în enclava palestiniană au declarat că au fost reținuți și maltratați de autoritățile israeliene după atacul Hamas din 7 octombrie. Unii aveau încă autocolante din plastic cu numere în jurul picioarelor.

„Obișnuiam să-i slujim, să muncim pentru ei, în case, în restaurante și în piețe în schimbul celor mai mici salarii și, cu toate acestea, am fost umiliți”, a spus Jamal Ismail, un lucrător din tabăra de refugiați Maghazi din centrul Fâșiei Gaza, citat de Reuters.

Muncitorii palestinieni trimiși înapoi de Israel în Gaza. sursa: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Aproximativ 18.500 de locuitori din Fâşia Gaza aveau permise de muncă în Israel la începutul războiului, potrivit Cogat, organul Ministerului israelian al Apărării care supraveghează activităţile civile din Teritoriile Palestiniene, scrie Agerpres.

Contactat de AFP, Cogat nu a furnizat imediat numărul exact al muncitorilor din Gaza care se aflau în Israel la începutul conflictului. Această cifră a fost estimată la cel mult 4.000 de persoane de către presa israeliană. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram